Projekts ICARUS jeb iespēja jaunam startam

03.03.2024
Projekta dalībnieku pirmā klātienes tikšanās Romā, kurā redzami visi sadarbības partneri. Publicitātes foto

Ieslodzījumu vietas un to iemītnieki gan Latvijā, gan pasaulē nereti ir "tabu" tēma. Sabiedrība par to runā izvairīgi, kā arī nelabprāt iesaistās aktivitātēs, kas paredzētas šai sociālajai grupai.

Tomēr mūsdienās aizvien lielāks uzsvars tiek likts uz ieslodzīto resocializāciju, veicinot zināšanu apguvi un dažādu prasmju attīstību, kas ļauj veiksmīgāk atgriezties un integrēties sabiedrībā. Laika gaitā ir izstrādāts plašs instrumentu kopums šī mērķa sasniegšanai, un tieši šaha spēle sevi ir pierādījusi kā ļoti efektīvu veidu, kā apgūt dažādas svarīgas sociālās prasmes, kā paškontroli, disciplīnu, pacietību, cieņu pret noteikumiem un pretinieku, spēju apdomāt, pirms rīkoties, un ne mazāk svarīgi – vēlmi profesionāli augt, attīstīties un sasniegt aizvien labākus rezultātus.

Latvijā šahs ieslodzījumu vietās ienāca jau 2022.gada septembrī, kad projekta "Chess For Freedom" ietvaros FIDE viceprezidente un lielmeistare Dana Reizniece-Ozola iedvesmoja nelielu brīvprātīgo komandu, kurā tika uzaicināti lielmeistars Zigurds Lanka,  lielmeistare Ilze Bērziņa un meistars Sergejs Kļimakovs. Projekta ietvaros tika organizēti regulāri šaha treniņi, kuri ļāva padziļināti apgūt šaha spēli, kā arī bija iespēja izmantot iegūtās zināšanas un prasmes sacensībās starp dažādām ieslodzījumu vietām un pat divos pasaules čempionātos. Īpašs prieks un lepnums ir par 2023.gada pasaules čempionātu, kurā Latvijas izlase (to veidoja Jelgavas cietuma pārstāvji) finišēja Top 20 komandu sastāvā, godam cīnoties ar ASV un citām lielvalstīm.

Projekts ICARUS ERASMUS+ programmas ietvaros ir turpinājums FIDE aizsāktajam projektam "Chess For Freedom" un tas notiek sadarbībā ar šaha un apmācību profesionāļiem no Spānijas un Itālijas. Projekta mērķis ir sistematizēt, paplašināt un uzlabot klientu apmācību ieslodzījumu vietās, izstrādājot inovatīvus mācību materiālus konkrētu zināšanu un prasmju apguvei gan jaunajiem treneriem, gan pašiem ieslodzītajiem, un padarīt šos materiālus un projekta gaitā iegūtos rezultātus pieejamus ikvienam interesentam.

Latviju ICARUS projektā pārstāv Latvijas Šaha federācija kopā ar CEIR (Centre for Education and Innovation Research) – Latvijas izglītības un pētniecības centru, kas koncentrējas uz inovatīvu apmācību un ekoloģisko ilgtspējību.