Spāņu cīņasgars Zigurdu dienā

31.01.2024
Turnīra laureāti. Foto no facebook.com/sahsirmode

Zigurdu dienā Rīgas Šaha federācijas telpās notika lielmeistara Zigurda Lankas tradicionālā balvu izcīņa bērniem un jauniešiem ''Spāņu atklātne'', kas pazīstama arī kā Spēlēsim "Spāņus" pēc Zigurda Lankas grāmatas ''Māksla uzvarēt".

Treneris Zigurds Pigits savulaik izmantoja tematiskos turnīrus, lai audzēkņi sarežģītas tēmas apgūtu ne tikai teorētiski, bet arī praktiski, iepriekš aplūkotos atklātņu variantus izspēlējot uz galdiņa. Baldones skolotājs pats no malas vērīgi sekoja treniņpartiju gaitai, dažreiz pat pierakstot interesantākās lietas; jebkurā gadījumā post factum notika arī "manevru kritika"...

Man kā Pigita audzēknim šādas metodes priekšrocības kļuva itin skaidras, kad astoņdesmito gadu beigās es pats strādāju par Latvijas jaunatnes izlases treneri un tajā pašā laikā gatavoju jauniņo Alekseju Širovu sacensībām. (Tas, ka mūsu jaunā maiņa spēja Padomju Savienības mērogā izcīnīt sudraba medaļas un Aleksejs pat kļuva par Pasaules čempionu U-16 konkurencē, tikai apstiprināja Zigurda Pigita metodes priekšrocības.)

Šaha ideju pārmantojamība ir neapšaubāmi pozitīva lieta, kur atspoguļojas mūsu augstākie sasniegumi iemīļotajā sporta veidā, kas sakausēti ar gara mantu nemirstību kultūras jomā. Galu galā Latvijas šahistu sabiedrībai ir svēts pienākums saglabāt un pielietot savu korifeju izstrādnes, nododot simbolisko stafetes kociņu censoņiem nākamajās paaudzēs...  

Kāpēc izvēlējos tieši "spāņus" turnīra tēmai? Nu gluži vienkārši - spāņu atklātne ir šaha teorijas karaliene!

Kopā ar galveno tiesnesi Albertu Cimiņu sagādājām cienīgu godalgu fondu (papildus naudas balvām uzvarētājiem bija arī pārsteiguma dāvanas, piemēram, tradicionālā gurķu burka – pirmajam no beigām...) un ar nepacietību gaidījām sacensību sākumu. U-18 šaha cienītāju pulks bija paprāvs – ieradās 31 skolēns, kuru starpā bija arī titulētākie Latvijas sportisti un sportistes.

Aizsteidzoties notikumiem priekšā, pieminēšu faktu, ka galarezultātā uzvarēja sacīkšu favorīts - nacionālais meistars Reinis Paikens. Tā kā es uzskatīju par savu pienākumu kārtu starplaikos dot padomus, izmantojot demonstrācijas dēli, dažs labs skolēns varēja savu sniegumu turnīra gaitā uzlabot, ņemot vērā lielmeistara ieteikumus. Reinim, vadot baltās figūras, manas runas līdzēja nudien minimāli: meistars Paikens bija atradis ekstravagantu iespēju pāriet uz "angļu" struktūru. Pēc c2-c4 un d2-d3 sanāca tā sauktais Botviņņika trīsstūris, tikai ar laidni tālu priekšā un nevis uz g2! Tādējādi Reiņa galvenais vadmotīvs visumā izlīdzinātos stāvokļos bija centra kontrole vidusspēlē, un viņam izdevās komplicētajās pozīcijās, raiti spēlējot, pārspēt savus pretiniekus ar labu variantu kalkulāciju. Man bija liels prieks, ka viņš pret Ruī Lopesu veiksmīgi lika lietā Janiša gambītu, kas manā grāmatā "Māksla uzvarēt" (2019. g.) nebija nemaz aplūkots. Lieta tāda, ka treneris Pigits man pašam bērnībā ierādīja 3...f5, tādējādi Reinis šo ieroci veiksmīgi pielietoja, spēlējot Baldones šahistu garā, visdrīzāk to pat neapzinoties...

Vēl man ļoti imponēja Marijas Kuzņecovas pārliecinošais sniegums: viņa cīnījās drosmīgi, liekot lietā īsti ofensīvu stratēģiju un taktiku. Uzlabotajā Steinica variantā, spēlējot ar melnajiem, jaunā rīdziniece savus pretiniekus pārsteidza ar Garija un Harija uzbrukumu rokādes pozīcijai: g7-g5-g4 un h7-h5-h4 rapida laika kontroles iespaidā ne pa jokam vien izbiedēja balto figūru vadītājus. Ievērosim, ka arī psiholoģijas nozīmi nekādi nedrīkstam novērtēt pārāk zemu, jo drošam tak jūra vienmēr ir līdz ceļiem un galu galā – pieder Pasaule!  

Stundas ceturtdienas vakarā aizskrēja kā stirnas, un draudzīgā atmosfēra omulīgi piekurinātajā telpā Maskavas ielā sasildīja visiem klātesošajiem ij miesu, ij sirdi! Un labi vien bija, ka arbitriem – Albertam Cimiņam un Aivaram Laizānam – nenācās nevienu reizi risināt nekādus strīdus. (Es uzdrošināšos atgādināt, ka vislabāko tiesnešu darbu raksturo nemanāmā klātbūtne, tajā pašā laikā veicot sacensību vadību drošā stilā.)

Liels pārsteigums mums visiem bija Viktora Šteinberga audzēkņu ierašanās no "Kurzemes hercogistes" pedagoga vadībā. Lieliski, ka lieltrenera audzēkne Ance Reiha izcīnīja trešo meiteņu godalgu, cienīgi konkurējot ar stiprajām šahistēm no galvaspilsētas un kuplinot ilggadējās Kuldīgas šaha skolas tradīcijas un daiļā dzimuma pārstāvju izcilās prasmes uz 64 lauciņiem!

No Rīgas treneriem es sastapu Nelliju Maklakovu, taču pārējie kolēģi savu vaigu neparādīja; tomēr izteikšu cerību, ka Pigita metode atradīs piekrišanu ikdienas nodarbībās dažādās Latvijas Šaha skolās un pulciņos!

Rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet visi balvu saņēmēji pieejami šeit.

Lai visiem veicas!

Lielmeistars Zigurds Lanka
(Baldone)

Lielmeistars Zigurds Lanka sveic pirmās vietas ieguvēju Reini Paikenu. Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode