Izdota grāmata par politiķi, lielmeistari un pasaules mēroga personību Danu Reiznieci-Ozolu

08.12.2023
Foto no facebook.com

Grāmatu izdevējs VINCENT sērijā "Ievērojamu Latvijas cilvēku biogrāfijas" izdevis trešo grāmatu "Lielmeistares atklātnes – Dana Reizniece-Ozola". Ceturtdien, 7.decembrī, Mākslas muzejā Rīgas Birža notika grāmatas prezentācija.

Grāmatas atvēršanas pasākumā piedalījās tās galvenā varone Dana Reizniece-Ozola, grāmatas autore Linda Apse, izdevēja VINCENT pārstāvji Māris Martinsons un Mona Pēkmane, VINCENT radošā komanda, kā arī vairāk kā simts viesu pārsvarā no šaha pasaules aprindām.

"Laikmetā, kad teju viss šķiet iespējams, ir viegli pazaudēt mēra izjūtu. Šahs māca, ka vēlmes ir jāsalāgo ar laiku, kura vienmēr būs mazāk nekā gribētos. Gribu apgalvot, ka šahs ir aizraujošākais veids kā mācīties skaisti domāt jebkurā vecumā un bez pretenzijām uz tituliem," par šaha spēles pievilcību teic grāmatas autore Linda Apse.

Kādreiz Latvijai bija savs šaha karalis – pasaules čempions Mihails Tāls. Tagad mums ir arī sava šaha karaliene – četrkārtējā Latvijas sieviešu čempione, savulaik Eiropas jauniešu čempione Dana Reizniece-Ozola, kura šobrīd ieņem prestižo FIDE rīkotājdirektores amatu un vada pasaules šaha saimniecību. Danas dzīvesstāsts ir tikpat aizraujošs, cik šahs, ar kuru viņa ir savijusi savu inteliģento dzīvesveidu. Šī grāmata ir par šahu, nedaudz par politiku varas gaiteņos un visvairāk par to, kā Dana, šahu spēlējot, ir kļuvusi par pasaules mēroga personību.

"Droši vien tādēļ, ka uz šaha galdiņa var izspēlēt visas kara mākslas – uzbrukumu, upurus, aizsardzību – un piedzīvot daudz spilgtu emociju – izmisumu, gandarījumu, rūgtus zaudējumus un saldas uzvaras –, Romas pāvests Pāvils VI ieteica bērnu kara rotaļlietas aizstāt ar šahu, jo tad pasaulē būšot mazāk karu un vairāk miera. Es teiktu – vairāk miera un mērenības. Vairāk miera, jo šahs māca konfliktus atrisināt. Vairāk mērenības, tāpēc, ka šahs māca domāt lēni, izsvērti un secīgi. Šahā iemācās, ka līdz galam neizdomātas domas noved pie paviršiem lēmumiem un sāpīgiem zaudējumiem, " par šahu un dzīvi saka Dana Reizniece-Ozola.

"Sportiste, politiķe, bijusī ministre un tagad Starptautiskās Šaha federācijas rīkotājdirektore - šādus unikālus cilvēkus Latvijā varam saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Man ir prieks un lepnums, ka tagad ar Danas stāstu varēs iepazīties cilvēki visā Latvijā," saka VINCENT grāmatu sērijas izdevējs Māris Martinsons.

Grāmatu sērijā VINCENT tiek izdotas ievērojamu Latvijas cilvēku biogrāfijas. 2021. gadā iznāca grāmata par leģendāro Latvijas pavāru Mārtiņu Rītiņu, pagājušogad – par vienu no izcilākajiem futbolistiem Latvijas vēsturē Māri Verpakovski, šogad – par šaha lielmeistari Danu Reiznieci-Ozolu. Šo talantīgo un neatlaidīgo cilvēku dzīves nekad nav vienkāršas, tāpēc vēl jo vairāk ir interesanti uzzināt, kā viņi ir pratuši izmantot sev doto laiku, savus talantus un iespējas.

Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Grāmatas autore Linda Apse. Foto no facebook.com