Aizvadīts simtais Olainē reģistrētais šaha turnīrs

30.11.2023
Foto: Intars Šupiņš

Olaine uz Latvijas šaha skatuves uznāca salīdzinoši nesen, taču ātri ieņēma stabilu un paliekošu vietu valsts šaha notikumu kalendārā, īpaši piesaistot bērnus un jauniešus ar tieši viņiem domātiem kvalitatīvi organizētiem turnīriem.

Arī šie rudens šaha svētki, kas bija arī jubilejas turnīri (C turnīrs bija jau simtās Olainē reģistrētās šaha sacensības!), nebija izņēmums – 150 dalībnieku vietas tika aizpildītas piecās dienās jau trīs nedēļas pirms starta. Tiesa, rudens vīrusi daudziem pēdējā brīdī neļāva iesaistīties spraigajās prāta cīņās un var tikai minēt, kādi būtu bijuši beigu rezultāti ar citu dalībnieku sastāvu. Bet tikmēr Olainē sabraukušie137 jaunie šahisti sadalījās trīs dažāda stipruma turnīros, lai dienas garumā cīnītos astoņās saspringtās spēlēs un noslēgumā sadalītu iekārojamās balvas.

A turnīrā, kurā startēja I un II sporta klases šahisti vecuma grupās no U-8 līdz U-18 (kopskaitā 43), pirmais starta četrinieks jau no pirmās kārtas arī pieteica nopietnākās pretenzijas uz goda pjedestālu – pēc četrām kārtām Romans Tolmačevs (U-12, finišā 7  punkti no 8 un 2. vieta) bija pārspējis visus pretiniekus, kamēr nākamais turnīra uzvarētājs, Dmitrijs Lisovskis (U-16, finišā 7,5 no 8), vienu partiju bija beidzis neizšķirti, bet Maksims Otrohovs (U-16, 6 no 8) un Kristaps Ozoliņš (U-14, 6 no 8) jau vienreiz saviem pretiniekiem piekāpušies.

Pēc pusdienu pārtraukuma Dmitrijs Lisiovskis aukstasinīgi apspēlēja visus tuvākos konkurentus, arī Romanu Tolmačevu un Maksimu Otrohovu, tā ar puspunkta pārsvaru pārliecinoši izcīnot 1. vietu! Romans pēc zaudējuma Dmitrijam spēja atlikušās trīs partijas uzvarēt un savus tuvākos sekotājus – Maksimu un Kristapu – apsteigt pat par punktu. Maksimam Otrohovam un Kristapam Ozoliņam attiecīgi 3. un 4. vieta ar sešiem punktiem. Visi minētie līderi ir no Rīgas Šaha skolas. No Olaines Sporta centra labākā – Keitija Lazdiņa ar 4 punktiem, tikpat arī Aigai Gansonei. Vēl jāpiebilst, ka uzvarētājs kā balvu izvēlējās šaha pulksteni un tā ir čempionu jau diezgan tradicionāla izvēle!

A turnīrā ceturtā daļa no visiem dalībniekiem bija meitenes, kas piebremzēja ne viena vien puiša skrējienu. Vissekmīgāk cīnījās meiteņu galvenās balvas ieguvēja Emīlija Apine (U-18), kas līdz 8. kārtai jau bija ieguvusi 5,5 punktus (pateicoties gan labai spēlei, gan arī veiksmīgai izlozei), diemžēl pēdējā kārtā nācās cīnīties ar Dmitriju un cīņas iznākums svarīgs bija abiem… 5 punktus ar ļoti stipriem pretiniekiem ieguva Lauma Mieriņa (U-12) – Laumai tika ielozēti otri stiprākie pretinieki visā turnīrā! 5 punkti arī olainietei, Rīgas Šaha skolas pārstāvei, Danielai Nikolai Liepiņai, tikpat arī Darjai Guminskajai.

A turnīrā no visām izspēlētajām partijām 14 noslēdzās neizšķirti, baltie uzvarēja 76, bet melnie – 77 spēles.

A turnīra rezultāti: chess-results.com

B turnīrā (III un IV sporta klases) vienmēr ir visvairāk dalībnieku, šoreiz – 63, no kuriem 15 bija meitenes. Ja A turnīrā vadošās vietas ieņēma rīdzinieki, pamatā Rīgas Šaha skolas audzēkņi, tad B turnīrā Rīga tika aizbīdīta uz padsmitajām vietām.  Par uzvarētāju bezkompromisu cīņā kļuva vistālāk braukušais Leonards Ozols no Liepājas (U-16) – 8 punkti no 8! Jaunais čempions ne tikai uzrādīja izcilu rezultātu, bet ieguva arī B turnīra vērtīgāko balvu – šaha pulksteni.  Pie tam Leonards startēja kā IV sporta klases šahists un pilnīgi noteikti izpildīja nākamo, III sporta klasi. Leonardam visu turnīru pakaļ dzinās U-8 vecuma grupas pārstāvis no Limbažiem – Olivers Smilga, kas pirmās vietas ieguvējam piekāpās jau 2. kārtā, tālab varēja cerēt vien uz līdera neveiksmi kādā kārtā (šoreiz veltīgi!). Finišā Oliveram 7 punkti no astoņi. Savukārt par 3. vietu sacentās trīs olainieši un vēl viens liepājnieks, visi iegūstot pa sešiem punktiem. Vislabākie papildrādītāji bija Adrijai Lazdiņai (U-10), tad sekoja Dāvis Raits Vēvers (U-16), Ralfs Zommers (U-12; visi Olaine) un Georgijs Bogdanovs  (U-16) no Liepājas.

Arī B turnīrā meitenes nebija gatavas puišiem piekāpties bez cīņas – Adrija pat izcīnīja trešo vietu kopvērtējumā. Šīs iemesla dēļ meiteņu balva "pārceļoja" pie nākamās pretendentes un tā tika Patrīcijai Vanagai (U-16, 5,5 punkti), 2. vieta starp meitenēm – Ancei Ceļmalniecei (U-12, 5 punkti), trešā – Marijai Lazarevai (U-14, 4.5 punkti), visas medaļnieces no Rīgas.

Un arī B turnīrā no visām izspēlētajām partijām melnie uzvarēja vairāk – 115 melno uzvaras, baltajiem vien 112, ar miera līgumu noslēdzās 20 cīņas.

B turnīra rezultāti: chess-results.com

C turnīra iesācēji šoreiz gāja "uz visu banku" – vienīgais turnīra neizšķirts tika nospēlēts pēdējā kārtā, bet 61 partija noslēdzās par labu baltajiem, 58 partijās uzvarēja melnie. Par turnīra uzvarētāju, apspēlējot visus pretiniekus, kļuva jelgavnieks Māris Atvars Cibuļskis (U-12), par punktu apsteidzot olainieti Sindiju Šidlovsku (U-16), savukārt pa diviem zaudējumiem Jūrmalas pārstāvim Adrianam Pētersonam (U-10) un olainietim Enzo Kožemjakinam (U-14) – nedaudz labāki papildrādītāji trešajā vietā ierindoja Adrianu. Trīs labākās meitenes (no 12, kas startēja) ieguva pa pieciem punktiem – Paula Utena (U-14, Jelgava), Alise Vētra (U-8, Rīga) un Maija Jentkute (U-8, Olaine).

C turnīra rezultāti:  chess-results.com

Nākamajā dienā vienlaicīgi notika divi turnīri – jau tradicionālais Olaines "Open" turnīrs visiem interesentiem, kā arī pirmo reizi meiteņu komandu čempionāts "Divas dāmas". Līdzīgi kā iepriekšējās dienas A turnīrā arī open turnīrā par pirmajām vietām vissīvāk sacentās pirmais starta četrinieks, finišā ierindojoties nedaudz jauktā secībā. Vecākais no turnīrā spēlējošajiem Tolmačeviem, šī gada otrs labākais Latvijā U-14 vecuma grupā, – Artjoms – pirmajās septiņām spēlēs pieveica visus savus pretiniekus, tā uzvaru visā turnīrā nodrošinot jau pirms pēdējās spēles. Vien pēdējā kārtā Artjoms piekāpās Kristeram Lagerborgam (U65), taču tāpat tuvākos trīs sekotājus apsteidza par punktu. Otrajā vietā papildrādītāji ierindoja Aleksandru Jazdanovu (viņš arī šī gada Latvijas studentu vicečempions), trešajā vietā – Aivaru Laizānu, bet ceturtais palika jau minētais Kristers Lagerborgs, kas vienīgais spēja atņemt punktu uzvarētājam, visiem 6 punkti. Sieviešu balvu, uzrādot apbrīnojamu sīkstumu un cīņassparu, ieguva Aļona Tolmačeva ar 4,5 punktiem.
Rezultāti: chess-results.com.

Savukārt meiteņu komandu čempionāts (komandā divas meitenes) šogad  notika pirmo reizi un neveiksmīgā kārtā sakrita ar Latvijas Atklāto matemātikas olimpiādi, taču tās dalībnieces, kas izvēlējās šo dienu veltīt šaham Olainē, to noteikti nenožēloja – komandas jaukā noskaņā izspēlēja divus riņķus, beigās sadalot vērtīgas balvas kā kopvērtējumā, tā pie galdiņiem. Šoreiz pārākās bija olainietes – Daniela Nikola Liepiņa (2. vieta pie 1. galdiņa) un Justīne Elza Grāvere (1. vieta pie 2. galdiņa), apsteidzot "Rokādi" – Emīliju Apini (1. vieta pie 1. galdiņa) un Gabrielu Šurunovu (3. vieta pie 2. galdiņa) un pārējās komandas.
Rezultāti: chess-results.com

Organizatori saka lielu paldies visiem abu dienu turnīru dalībniekiem, treneriem, līdzjutējiem un atbalstītājiem – pateicoties jums, Olainē atkal izdevās patiešām skaisti šaha svētki!

Nākamās lielās sacensības bērniem un jauniešiem Olainē notiks 6. aprīlī, kad uz individuālu turnīru "Spēlē dāmas!" tiks aicinātas meitenes līdz 18 gadu vecumam (būs divi dažāda stipruma turnīri), nākamajā dienā – 7. aprīlī – notiks jau otrais meiteņu komandu čempionāts "Divas dāmas" (komandā divas meitenes), bet "Olaines šaha pavasaris" ar ierastajiem trīs paralēlajiem turnīriem – 11. maijā.

Uz tikšanos Olainē!

Guna Skujiņa