22.oktobrī notiks nākotnes šaha turnīrs

05.10.2023

Vēl ne tik ļoti senā pagātnē šahisti spēlēja tikai garās laika kontroles un blicu. Šveices sistēmas turnīru nebija ļoti daudz, jo izlozi bjia jāveic manuāli. Datoru, kas varētu veikt izlozi dažās sekundēs, vēl nebija. Ātrais šahs, jeb plašāk pazīstams kā rapid, nebija izplatīts gandrīz necik.

Vai nākotnes šahs?
Šāds virsraksts bija kādam 1974.gada rakstam žurnālā "Šahs". Nākamgad apritēs tieši 50 gadi, kopš Z. A. Meierovica bulvāra 16 namā divi šahisti – Tāls un Bronšteins nospēlēja tam laikam dīvainu maču. 8 partijas ar laika kontroli 15 minūtes katram. To nosauca par ātro šahu. Tas bija kaut kas neparasts – ne blics, ne normāls šahs. Toreiz maz pazīstama, bet mūsdienās rapida laika kontrole ir viena no populārākajām.

Par godu šim notikumumam, leģendārajiem šahistiem, Vecrīgai, kur faktiski radās rapid šahs, 22. oktobrī tiks rīkots Vecrīgas rapida čempionāts 2023. Turnīrs notiks viesnīcā "Pullman Riga Old Town Hotel" Jēkaba ielā 24. Laika kontrole būs 10+5. Sākotnēji bija ideja likt laika kontroli kā Tāla – Brošteina mačā, bet varbūt nākotnē izgudros nesalaužamus pulksteņus, un tad šī iecere realizēsies.

Tikmēr dalībnieki aicināti reģistrēties, rakstot uz alberts.cimins@inbox.lv Noteikti izmantojiet Pullman viesnīcas īpašo piedāvāju nakšņošanai (ar brokastīm). Iespējams, tik izdevīgi vairs nebūs nekad. Detalizēta informācija nolikumā.

1974. gada rapid mačā Tāls uzvarēja Bronšteinu ar 5,5:2,5. Kurš uzvarēs 22. oktobra čempionātā nevar zināt, bet to rādīs mūžīgās chess-results tabulas.

Turnīra nolikums.

Turnīra feisbuka lapa.

Andris Tihomirovs