Agnesa Stepania Ter-Avetisjana kļūst par Eiropas čempioni

14.09.2023
Foto no euromamaia2023.com.

Sieviešu FIDE meistare (WFM) Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (2080) Rumānijas kūrortpilsētā Mamaijā notikušajā Eiropas čempionātā klasiskajā šahā jauniešiem ieguvusi zelta medaļu meitenēm vecuma grupā U-16, deviņās partijās izcīnot 7,5 punktus.

15 gadus jaunā Rīgas Šaha skolas audzēkne WFM Ter-Avetisjana turnīru sāka ar piecām uzvarām, sestajā kārtā sekoja vienīgais zaudējums, tad atkal uzvara, neizšķirts un pēdējā kārtā atkal panākumums – ar baltajām figūrām pret azerbaidžānieti Narminu Abdinovu (2032). Otro vietu ar 7 punktiem ieņēma turciete Dila Baloglu (1874), bet trešā ar 6,5 palika poliete Marija Sikanska (1995).

Pēdējo medaļu Eiropas čempionātos Latvija ieguva nu jau tālajā 2000.gadā, kad bronzu no Kalitejas (Grieķija) mājup veda Ilze Bērziņa (U-16), bet  pēdējais tituls mūsu valstij tika 1999.gadā. Toreiz par kontinenta čempioni Litohoro (Grieķijā) kronēja Danu Reiznieci (U-18).

Interesanti, ka Mamaijā delegācijas vadītāja ir lielmeistare Laura Rogule, kura 2002.gadā kļuva par pasaules čempioni vecuma grupā U-14. Tagad viņa Rīgas Šaha skolā strādā par treneri un Mamaijā ir viņas debija delgācijas vadītājas amatā.

Agnesa Stepania Ter-Avetisjana ir vairākkārtēja Latvijas čempione meitenēm, 2021.gadā Latvijas čempionātā sievietēm izcīnīja bronzu, bet 2022.gadā palika ceturtajā vietā. Pērn Eiropas čempionātā U-16 grupā viņa ieņēma 17.vietu, savukārt pasaules čempionātā palika 19.pozīcijā. Pagājušajā gadā viņa debitēja Latvijas sieviešu izlases sastāvā pasaules šaha olimpiādē, kurā punktu skaita ziņā bija labākā no mūsējām – 6,5 no 10, un ar savu sniegumu nopelnīja titulu WFM.

Kopumā Mamaijā startēja 14 Latvijas jaunie šahisti. To ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.

Latvijas Šaha Federācija: "Latvijas Šaha Federācija lepojas un sirsnīgi apsveic mūsu jauno šaha talantu Agnesu Stepaniu Ter-Avetisjanu ar lielisko sasniegumu Eiropas šaha čempionātā! Šis uzvaras stāsts ir ne tikai liels solis Latvijas šaha vēsturē, bet arī iedvesmo daudzus jauniešus, kuriem šaha spēle ir tuva sirdij.

Mūsu čempione ir pierādījusi ne tikai izcilu šaha prasmi, bet arī izturību, dedzību un neatlaidību treniņos. Šis panākums ir  ilgtermiņa pūļu un upuru rezultāts. Tāpat mēs vēlētos izteikt atzinību treneriem un čempiones vecākiem, kas ir strādājuši cieši kopā rezultāta sasniegšanai.

Šis triumfs nav tikai personisks, bet tas rada paliekošu ieguldījumu arī Latvijas šahā. Tas mums atgādina par šaha spēles spēku, lai veicinātu gudrību, stratēģisko domāšanu un sportisku garu. Šis panākums ir pamats turpmākai attīstībai un ceļam uz jauniem augstumiem.

Turpinot trenēties, mācīties un strādāt cītīgi, mēs esam pārliecināti, ka mūsu jaunie šaha meistari turpinās gūt uzvaras un dalīties savā priekā, spēlējot  šahu. Lai turpinātu radīt šo veiksmju ceļu un būtu iedvesma jaunākiem spēlētājiem, svinam šo lielisko panākumu un sagaidām nākamās uzvaras, kas nāks no mūsu jaunajām un esošajām šaha zvaigznēm!"