Olainē pēc vasaras atsākas šaha sezona

06.09.2023

Jau nākamajā dienā pēc skolnieku atgriešanās skolas solos atsākās arī Olaines šaha aktīvā sezona ar tradicionālajiem mazajiem turnīriem. Sestdien un svētdien notika Atklātā Olaines turnīra ātrajā šahā trešais posms.

Bērnu turnīrā, kā jau tas ierasts, piedalījās tikai Olaines jaunās paaudzes šaha entuziasti, no tiem vairākiem šīs bija pirmās īstās šaha sacensības. Par pirmajām vietām gan, protams, cīnījās pieredzējušākie šahisti, taču reti kuram izdevās nosargāt savu starta vietu. Interesanti, ka pirmajā desmitniekā septiņas vietas ieņēma jaunkundzes, bet visā turnīrā  valdīja pilnīga dzimumu līdztiesība – 10:10!

Šoreiz pirmo vietu izcīnīja Justīne Elza Grāvere, kas bija ilgi gaidīts un pelnīts panākums. Vienīgo zaudējumu Justīne piedzīvoja pret trešās vietas ieguvēju Aigu Gansoni, kas savukārt bija uzvarējusi pirmās četras partijas, taču atlikušajās trijās sekoja divi negaidīti zaudējumi pret puišiem – Kristeru Grigorjevu, kam ar 5,5 punktiem augstā otrā vieta, un pret Kalvi Apini, kas koeficienta dēļ trešo vietu bija spiests džentelmeniski atdot Aigai, abiem 5 punkti no 7. Meiteņu balvas tika Keitijai Lazdiņai un Nikolai Kellijai (4,5 punkti), kā arī Adrijai Lazdiņai.

Visjaunākā dalībniece, sešgadīgā Lāsma Gansone, arī tika pie savas pirmās īstās uzvaras sacensībās. Jāuzteic arī Lāsmas darbs pie galdiņa – nereti viņa izmantoja teju visu partijai atvēlēto laiku un to citi spēlētāji būtu varējuši pamācīties, jo daudzus iegāza tieši pašu izvēlētais pārmēru ātrais spēles temps, kā rezultātā tikai pieļautas rupjas un nevajadzīgas kļūdas.

Rezultāti: https://chess-results.com

"Open" turnīrā pirmās divas vietas ieņēma reitinga līderi, tur bez pārsteigumiem, taču arī viņi neizmuka no zaudējumiem. Pirmo vietu ar 7 punktiem no 8 ieguva nacionālais meistars Reinis Paikens (U-16), piekāpdamies Gustavam Stinkam, puspunkts mazāk šaha spēles veterānam Jānim Visockim, bet līdz 3. vietai, zaudējot abiem līderiem, negaidīti aizspēlējās jelgavnieks Ēriks Ariels Šulzingers. Starp dāmām labākā – olainiete Daniela Nikola Liepiņa.

Rezultāti: https://chess-results.com

Nākamais mazais turnīrs Olainē – 7. oktobrī.

Guna Skujiņa