Rucavā aizvadīts jau desmitais Ģedimina Salmiņa piemiņas turnīrs

24.08.2023
Publicitātes foto

Rucavā aizvadīts jau desmitais ICCF starptautiskā meistara šahā Ģedimina Salmiņa piemiņas turnīrs. Dažādu iemeslu dēļ jubilejas turnīrs notika darba dienā, līdz ar to dalībnieku sastāvu pārsvarā veidoja jaunieši un seniori.

Tika izspēlēts 7 kārtu rapida turnīrs un, otro gadu pēc kārtas, neliels turnīrs bērniem rucavniekiem.

Pamatturnīrā 1.vietu ar 6,5 punktiem no 7 ieņēma kuldīdznieks Viktors Šteinbergs, 2.vietā liepājnieks Vitālijs Daškeivičs, bet bronza pēc papildrādītājiem tika Andriusam Mulēvičam no Viļņas.

Labāka dāma bija Valentīna Vainovska, jauniete – Nellija Jēkabsone, seniors – Vladimīrs Nikolajevs, jaunietis – Raivo Šteinbergs.

Labākie rucavnieki  – Aija Dejus, Aivars Ķēdže un Katrīna Ate.

Bērnu turnīrā par uzarētāju kļuva Gabriela Zuļģe un Ēvalds Ate.

Par turnīru liels paldies jāsaka arī Rucavas skolas direktorei Lienei Trumpikai, šaha skolotājai Aijai Dejus un sporta organizatoram Ingaram Kalējam.  

vēsta vikipēdija, Ģedimins Salmiņš (dzimis 1933.gada 4. jūlijā Ainažos, miris 2012.gada 30. augustā Rucavā) bija pedagogs, vēsturnieks, ICCF starptautiskais meistars (1998) šahā, Atzinības krusta kavalieris (2008).

Mācījies Ainažu pilsētas pamatskolā, Salacgrīvas vidusskolā, kuru beidzis 1953.gadā. Pēc skolas beigšanas turpinājis izglītoties Latvijas Valsts pedagoģiskajā institūtā (LVPI) Dabas zinātņu fakultātes fiziskās audzināšanas nodaļā. Mācību laikā Rīgā sasniedzis labus rezultātus vieglatlētikas sprinta distancēs, kā arī 1953.gada janvārī Latvijas PSR 10. čempionāta ceturdaļfinālā Cēsīs izpildīja pirmās sporta klases normu šahā. Latvijas PSR Izglītības darbinieku arodbiedrības 1957.gada čempionātā šahā izcīnīta 3. vieta (uzvarējis Marks Pasmans).

Pēc augstskolas beigšanas Ģedimins Salmiņš 1957.gada 1. augustā uzsācis darbu Rucavas vidusskolā par fizkultūras skolotāju, drīz vien sācis mācīt arī ķīmiju. No 1971. līdz 1996.gada augusta nogalei pildījis skolas direktora pienākumus.

Vairākkārt ievēlēts par deputātu vietējo pašvaldību vēlēšanās. 1989.gadā bijis Liepājas rajona padomes deputāts un vadījis izglītības komisiju. 1994.gadā kandidējis pašvaldību vēlēšanās un ievēlēts Rucavas pagasta padomes 7 deputātu skaitā. 2009.gada Rucavas novada domes vēlēšanās ievēlēts Rucavas novada domē.

Nopietnās korespondencšaha sacensībās Ģedimins Salmiņš sāka piedalīties no 1960.gada. Spēlējis daudzos Padomju Savienībā un ārzemēs rīkotajos turnīros, sasniedzot augstas vietas gan sporta biedrības "Vārpa" sacensībās, gan starptautiskajos korespondencšaha "EU/M/GT" finālturnīros. 1988.gadā uzvarētais Ziemeļvalstu senioru I čempionāts ar 11 punktiem no 15 dod ICCF starptautiskā meistara titulu.