Olaines vērienīgā bērnu turnīra daudzās balvas sadalītas

04.05.2023
Foto: Intars Šupiņš

Sestdien, 29.aprīlī, Olaines Sporta centrā notika tradicionālie un ļoti gaidītie Olaines Šaha svētki, trīs dažāda stipruma turnīros pie šaha galdiņiem pulcējot organizatoru noteikto pusotru simtu jauno šahistu.

Kaut arī Olaines turnīra datumi tika rūpīgi saskaņoti, lai nepārklātos ar Latvijas svarīgākajām sacensībām, tomēr Latvijas sieviešu un vīriešu čempionātu fināls un amatieru čempionāts pēdējā brīdī negaidīti tika pārcelts par pāris dienām agrāk, tā būtiski pamainot Olaines A turnīra (tajā spēlēja pussimts I un II sporta klases šahistu) sastāvu – ne viens vien dalībnieks būtu vēlējies piedalīties abās sacensībās, taču nu bija spiests izvēlēties vienas, sportiski nozīmīgākās. Tai pat laikā tas, protams, pavēra labas iespējas ne tik pieredzējušajiem, kas arī notika – pirmo vietu stiprākajā turnīrā mazliet negaidīti ieguva Rīgas Šaha skolas audzēknis Kristaps Ozoliņš, kas startēja ar 11. augstāko reitingu. Kristaps savus sekotājus apsteidza par veselu punktu, bija vienīgais, kurš nezaudēja nevienu partiju, Kristaps pieveica septiņus pretiniekus, reitingam pievienojot 122.4 punktus, un tikai vienu partiju noslēdza ar miera izlīguma – ar otrās vietas ieguvēja Daniilu Aleksejevu! Lielisks sniegums! Savukārt Daniils, kurš pārstāvēja Olaini, pirmajā desmitniekā bija vienīgais, kurš turnīru noslēdza tajā vietā, ar kuru startēja, viņa kontā 6.5 punkti un pirmo reizi Olaines turnīrā iegūta augstā otrā vieta. Trešās vietas ieguvēju izšķīra papildrādītāji, kas stipri labāki bija cēsiniekam Patrikam Ivulānam, atstājot jelgavnieku Ēriku Arielu Šulzingeru ceturtajā vietā, abiem 6 punkti. Meiteņu konkurencē divām – lietuvietei Agotei Kontrimaitei un olainietei Keitijai Lazdiņai – pa 5.5 punktiem, abām arī ļoti liels reitinga pieaugums (Keitijai pat + 137.6!), puspunkts mazāk Kuldīgas pārstāvei Nellijai Jēkabsonei. Savukārt balvu par labāko Olaines Sporta centra pārstāvja startu saņēma Aiga Gansone.

A turnīra rezultāti: https://chess-results.com/tnr749339.aspx?lan=1&art=1&rd=8

B turnīrs tradicionāli bija ar vislielāko dalībnieku skaitu, šoreiz – 74. Kaut šeit sacentās dalībnieki ar IV un III sporta klasi, cīņas bija tikpat azartiskas kā A turnīrā – no 295 partijām tikai četras beidzās neizšķirti un nebija neviena dalībnieka, kurš nebūtu piedzīvojis zaudējumu. Arī pirmās vietas ieguvējs, liepājnieks Eduards Vārna, izjuta zaudējuma sarūgtinājumu, pie tam jau pirmajā kārtā, taču tas, šķiet, lika cīnīties ar divkāršu sparu, jo Eduards spēja uzvarēt visas septiņas partijas, pēdējā kārtā arī otrās vietas ieguvēju Renāru Ivanovu (Jelgava)! Renārs, kā arī Siguldas pārstāvis Jēkabs Kurmelis un olainietis Kristers Grigorjevs astoņās kārtās visi bija iekrājuši 6.5 punktus, šeit vietu secību noteica papildrādītāji, kas Kristeru atbīdīja uz 4. vietu, bet kā mierinājumu ļāva saņemt balvu kā labākajam no Olaines Sporta centra. Starp meitenēm labākā – liepājniece Jeļena Berga ar sīvā konkurencē izcīnītiem 6 punktiem, puspunkts mazāk bija kuldīdzniecei Esterei Fogelei, bet trešā labākā ar 5 punktiem Nora Grāvele no Rīgas.

B turnīrā bija arī kāds pieminēšanas vērts gadījums, kur kāds dalībnieks parādīja apbrīnojamu sportisko garu un vīrišķību, – uz turnīru spēlētājs ieradās jau ar sāpošu zobu un sapampušu vaigu, turnīra vidū izlaida vienu kārtu, lai no zoba šķirtos, un tad no stomatoloģijas kabineta krēsla atgriezās, lai nospēlētu turnīru līdz galam!

B turnīra rezultāti: https://chess-results.com/tnr749340.aspx?lan=1&art=1&rd=8

C turnīrā sacentās 30 dalībnieki, no kuriem seši bija Lietuvas pārstāvji.  Kaut arī vairākiem dalībniekiem šīs bija pirmās sacensības klātienē, jaunie šahisti ļoti labi spēja ar visu tikt galā. Arī te cīņas bija bez kompromisiem – no 120 izspēlētajām partijām tikai 5 neizšķirti! Zaudējumus piedzīvoja visi, arī pirmās vietas ieguvējs no Kuldīgas Valters Sapiegs, viņa kontā 7 uzvaras. Otrās vietas kauss aizceļoja uz Lietuvu – Eimantam Dombrauskam 6.5 punkti, bet trešā vieta siguldietim Atim Āboliņam, papildrādītājos pārspējot rīdzinieku Danielu Smirnovu (abiem 6 punkti). Meitenēm labākā – lietuviete Vilte Gaiunaite ar 5.5 punktiem, tikpat rīdziniecei Adelei Lukai-Indānei, bet trešā palika mājiniece Maija Jentkute.

Visu trīs turnīru uzvarētāji, labākās meitenes, labākie no Olaines Sporta centra, kā arī labākie U10, U14, U18 vecuma grupā un starp sporta klasēm saņēma kausus, diplomus un medaļas, kā arī varēja izvēlēties sev tīkamāko balvu, savukārt visi dalībnieki tika pie īpašās dalībnieka medaļas, kas šoreiz bija kausa formā.

C turnīra rezultāti: https://chess-results.com/tnr749346.aspx?lan=1&art=1&rd=8&fed=LAT

Jau otro reizi Olaines šaha sacensībās bērniem tika nodrošināta digitālā tiešraide līderu galdiņiem, šoreiz A turnīram pirmie 4 galdiņi, B turnīram – pirmie divi.

Kamēr lielajā sporta zālē bērni cīnījās par vietām un balvām, mazajā zālē visi interesenti varēja izmantot iespēju un pārbaudīt, vai, pārdzīvojot par saviem šahistiem, asinsspiediens un sirdsdarbība joprojām ir normas robežās – Sirds un SAS profilakses dienas ietvaros te varēja veikt kā bezmaksas eksprestestus, tā arī piedalīties meistarklasēs.

Bet nākamajā dienā jau krietni mazākā, bet visnotaļ pieredzējušā sastāvā spēlēja visi interesenti. No pirmās līdz pēdējai kārtai, neatstājot pretiniekiem ne mazāko cerību, kā līderis gāja un ar pusotra punkta pārsvaru finišēja olainietis, nacionālais meistars Emīls Jānis Mieriņš. Otrajā vietā Matīss Mitenieks no Cēsīm ar 6 punktiem, bet Aleksandrs Šumskis ar 5.5 punktiem ieguva trešo vietu, papildrādītājos apsteidzot Valdi Višņevski no Ķekavas.

Open balvas: https://www.sahafederacija.lv

Open rezultāti: https://chess-results.com/tnr749349.aspx?lan=1&art=1&rd=8&fed=LAT

Organizatoru vārdā sakām lielu paldies visiem dalībniekiem un līdzjutējiem par sportisko azartu un disciplinētību, kā arī pateicamies "Picu Darbnīcai" par atbalstu dāvanu fondam!

Olaines Šaha svētki tradicionāli gaidāmi novembrī, datums tiks precizēts. Šobrīd noteikti nav plānots palielināt dalībnieku skaitu, saglabājot kopskaitu 150 kā optimālu labai turnīra organizācijai un norisei.

Guna Skujiņa