Jaukā noskaņā Olainē aizvadīts otrais turnīrs "Spēlē dāmas!"

19.04.2023
Foto: Intars Šupiņš

Jau otro gadu Olaine uz šaha sacensībām aicināja tikai meitenes. Lai arī šajā aprīļa nedēļas nogalē pārklājās vairāki šaha turnīri bērniem, daudzas jaunkundzes izvēlējās izmantot tik reto iespēju uzspēlēt šahu mierīgajā un patīkamajā meiteņu kompānijā.

Un patiesi – tas bija tik ļoti atšķirīgi no lielajiem open turnīriem, visas sacensību dalībnieces bija neticami disciplinētas, spēļu laikā klusums zālē līdzinājās tam, kāds tas ir visaugstākā līmeņa turnīros, kaut arī B turnīrā daudzām tās bija pirmās īstās sacensības mūžā.

B turnīrā apmēram vienādā skaitā startēja iesācējas, IV un III sporta klases šahistes, no kurām vistālāko ceļu uz Olaini bija mērojušas kuldīdznieces. Un ne velti – par B turnīra uzvarētāju ar 7 punktiem no 8 kļuva Latvijas šaha lielpilsētas Kuldīgas pārstāve Elīza Marisa Vītoliņa, papildrādītājos krietni apsteidzot rīdzinieci Renatu Spiridovsku, kura arī ieguva tikpat punktus. Par punktu mazāk Annai Koržakovai no Rīgas. Interesanti, ka šāds godalgotais trijnieks bija jau pēc 7. kārtas un pēdējā kārta vairs neko nemainīja. Vienīgo zaudējumu Elīza Marisa piedzīvoja pret labāko no Olaines Sporta centra – Adriju Lazdiņu, kas ieguva 5,5 punktus un 5.vietu kopvērtējumā, savukārt otrās vietas ieguvēju uzvarēja.

B turnīra rezultāti: chess-results.com.

Ja arī turnīra kopējā gaisotne bija izcili mierīga, cīņas bija visnodaļ karstas, ko apliecina tikai četri neizšķirti B turnīrā un septiņi A turnīrā. Arī A turnīrā 1.vieta kuldīdzniecei – pieredzējušajai Ancei Reihai. Arī Ance neiztika bez zaudējumiem, jo 4. kārtā piekāpās otrās vietas ieguvējai, olainietei Danielai Nikolai Liepiņai, savukārt Danielai vienīgais zaudējums sekoja nākamajā kārtā pret Laumu Mieriņu, 4. vietas ieguvēju. Ance un Daniela finišu sasniedza ar 6,5 punktiem, bet labākie papildrādītāji Ancei pirmajai ļāva izvēlēties sev tīkamāko balvu no bagātīgā balvu klāsta (uz Kuldīgu aizceļoja šaha pulkstenis). Jau pēc 6. kārtas trešajā pozīcijā bija nostājusies Milana Gaiļevska, kura savu 3.vietu tā arī nevienam neatdeva. Labākā no Olaines Sporta centra – Aiga Gansone ar 5 punktiem, Aiga kopvērtējumā 5.vietā un savu reitingu paaugstināja ar rekordaugstiem 91,6 punktiem!

A turnīra rezultāti: chess-results.com.

Vēl tika apbalvotas arī labākās šahistes trijās vecuma grupās, kā arī katrā turnīrā labākās starp sporta klasēm, savukārt abu turnīru tabulu noslēdzošās šahistes saņēma pārsteiguma dāvanu – Latvijas medus burciņu enerģijai un spēkam, bet visas dalībnieces tika pie skaistas dalībnieces medaļas.

Nākamais lielais bērnu turnīrs Olainē jau 29.maijā, uz to gan visas 150 vietas aizpildījās jau mēneša sākumā dažās dienās un nu var pieteikties vien rezervistos.

Organizatore Guna Skujiņa