Skolu šaha olimpiāde uzņem apgriezienus. Pirmie turnīri jau šonedēļ

17.04.2023

Latvijas Skolu šaha olimpiāde, viens no lielākajiem bērnu un jauniešu turnīriem Latvijā, ir atpakaļ ar plašu turnīru klāstu un lielām ambīcijām. Skolu olimpiāde ir ikgadējs pasākums, kurš norisinās kopš 2018.gada un to primārais mērķis ir popularizēt šahu kā prātu attīstošu un saistošu brīvā laika pavadīšanas veidu skolēniem.

Aicināts piedalīties un ļoti gaidīts ir ikviens Latvijas skolēns neatkarīgi no viņa meistarības līmeņa šahā.

Šā gada Latvijas skolu šaha olimpiāde sāksies 20.aprīlī ar diviem turnīriem tiešsaistes šaha platformā lichess. Tie būs atlases turnīri FIDE un Starptautisko Skolu sporta federācijas (ISF) kopīgi rīkotajam tiešsaistes pasaules skolu komandu kausam šahā (FIDE – ISF World School Teams Online Chess Cup 2023, https://isf.fide.com/), kurš norisināsies no 29.aprīļa līdz 7.maijam. Sešiem  labākiem skolēniem katrā vecuma grupā (U-15 un U-18) Latvijas Šaha federācija segs dalības maksu šajās sacensībās.

Atjaunojot pirmspandēmijas laika tradīcijas, šogad reģionālie turnīri notiks klātienē. Tajā aicināti piedalīties skolēni no visas Latvijas ar ne augstāk kā otro sporta klasi zēniem un ne augstāk kā trešo sporta klasi meitenēm. Šāds ierobežojums ir saistīts ar to, ka šahisti ar augstākām sporta klasēm automātiski kvalificējas Skolu šaha olimpiādes Latvijas finālam. Reģionālos turnīrus šogad uzņems Sigulda (21. aprīlis), Jelgava (28. aprīlis) un Rēzekne (29. aprīlis), savukārt Rīgas atlases turnīrs notiks 6. maijā.

Ņemot vērā, ka tiešsaistes šahs pēdējā laikā piedzīvo strauju popularitātes pieaugumu, 10. maijā notiks arī atlases turnīrs internetā, piedāvājot iespēju tajā piedalīties skolēniem no visas Latvijas, kuri vēl nebūs izcīnījuši tiesības piedalīties Skolu šaha olimpiādes Latvijas finālā.

Savukārt Skolu šaha olimpiādes Latvijas finālā savā starpā tiksies ap 200 spēcīgākie Latvijas skolēni. Šis turnīrs notiks 15.maijā Rīgā, vienā no lielākajām konferenču un pasākumu norises vietām Baltijā – "ATTA" centrā.

Un, visbeidzot, kulminācija šā gada skolu olimpiādei ir tās jaunieviesums – 27.maijā plānotais Baltijas fināls, kurā organizatori sagaida vairāku simtu skolēnu dalību no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Reģistrēties pasākumiem iespējams, aizpildot pieteikuma formu: https://forms.zohopublic.eu/chessacademy

Detalizēta informācija par šiem pasākumiem tuvākajā laikā būs atrodama vietnē https://chessacademy.lv/school-olympiad.