Jaunieši sākuši cīņas par 12 medaļu komplektiem

13.03.2023

Pirmdien, 13.martā, Rīgā, Banku augstskolas telpās tika dots starts Latvijas čempionātam jauniešiem klasiskajā šahā, kurā piedalās 117 zēni un meitenes pa sešām vecuma grupām – no U-8 līdz U-18.

Zēni spēlē pēc riņķa sistēmas pa 10 finālistiem katrā vecuma grupā, savukārt meitenēm formāts ir atšķirīgs dalībnieču dažādā skaita dēļ. Piemēram U-18, kurā spēlētāju skaits ir ierasti mazs, šoreiz sacenšas piecas daiļā dzimuma pārstāves, kas aizvadīs divus apļus, savukārt vecuma grupā līdz 12 gadiem pie galdiņiem sēdušās 18 šahistes.

Svinīgajā atklāšanā piedalījās Banku augstskolas rektore Līga Peiseniece, Latvijas Šaha federācijas viceprezidents Ilmārs Krūms un ģenerālsekretārs Toms Kalniņš. Jaunie spēlētāji saņēma motivējošus ceļavārdus turnīru iesākot, jo šajā laikā būs nepieciešama ne tikai šaha meistarība un veiksme, bet arī izturība, jo vairākas dienas būs jāaizvada pa divām partijām ar laika kontroli 90 minūtes partijai plus 30 sekundes par gājienu.

Banku augstskola ir jauns sadarbības partneris Latvijas Šaha federācijai un šāds oficiāls turnīrs Skanstes ielā 43 notiek pirmo reizi. Zāle un iekārtojums ir ļoti labi piemēroti šaham, arī vecāki spēles laikā ir nodalīti no savām atvasēm atsevišķā telpā, kas ievērojami samazina jebkādas krāpšanās riskus.

Zēniem šogad ierindā ir pieci no sešiem pagājušā gada čempioniem. Visa turnīra reitinga  (2201) līderis ir Emīls Jānis Mieriņš, kurš pērn U-18 grupā uzvarēja visas savas partijas. Titulus nosargāt centīsies arī Artjoms Zajakins (U-16), Romāns Tolmačevs (U-12), Nikolajs Platonovs (U-12) un Sergejs Fiļipovs (U-10).

Meitenēm sacenšas četras no pērnā gada sešām čempionēm, pie kam šogad tās "satikušās" divās grupās. U-14 spēkiem mērosies Sofja Vasiļjeva un Naomi Maklakova, bet U-10 Aļona Tolmačeva un Adrija Lazdiņa. Reitinga līdere (2014) ir Marija Kuzņecova, kura pērn finišēja otrā. Arī viņa šogad cīnās U-14 grupā.

Turnīrs noslēgsies 18.martā.

Rezultātiem līdzi var sekot chess-results.com, bet 18 galdiņa tiešraides vērojamas livechesscloud.com un lichess.org.

Rektores Līga Peisenieces un viceprezidenta Ilmāra Krūma uzrunas jaunajiem šahistiem apskatāmas šeit: