Skolu olimpiādes finālposmu atklās "Dice Chess" un zviedru šaha turnīri

10.05.2022

Savu kulmināciju nedēļas nogalē sasniegs šī mācību gada Latvijas Skolu šaha olimpiāde, kura norisinās jau kopš februāra sākuma. Vairāk nekā 15 aizvadītajos turnīros kopumā ir piedalījušies gandrīz 2700 dalībnieku un nu 15.maijā beidzot tiks noskaidroti uzvarētāji un meistarīgākie skolēni šahā.

14.maijā sacensību programmu atklās "Dice Chess" jeb metamo kauliņu šaha turnīrs, kura balvu fonds ir 300 eiro. Tiks apbalvots godalgoto trijnieks kopvērtējumā, trīs labākās meitenes, kā arī iespējamas pārsteiguma balvas. Sacensībās ir aicināti piedalīties skolēni no visas Latvijas neatkarīgi no vecuma un meistarības līmeņa.

"Dice Chess" ir unikāls un aizraujošs šaha paveids, kur trīs metamie kauliņi ievieš veiksmes elementu. Spēlei piemīt ļoti sena vēsture, kas aizsākusies ap mūsu ēras 6.gadsimtu Indijā un senajā Persijā. Tajos laikos tā dēvēta par Čaturangu, kas gadsimtu laikā transformējusies un mūsdienās starptautiski tiek saukta par "Dice Chess".

Iepazīties ar spēles noteikumiem ir iespējams "Dice Chess" federācijas tīmekļa vietnē: dicechess.net/lv/noteikumi/

Uzreiz pēc "Dice Chess" turnīra tiks dots starts zviedru šaha turnīram, kurā savā starpā sacentīsies skolu komandas. Komandas sastāvu veido divi dalībnieki, kuri vienlaicīgi spēlē pret saviem pretiniekiem. Atšķirībā no šaha, šajā spēlē komandas darbs un saliedētība spēlē daudz nozīmīgāku lomu, jo pārinieki var palīdzēt viens otram, izmantojot nokautās pretinieku figūras. Šis šaha paveids tiek uzskatīts par īpaši aizraujošu tieši to noteikumu un ātrās laika kontroles dēļ.

Dalība visās sacensībās ir bez maksas un tām var pieteikties līdz 13.maijam. Pieteikumi jāiesniedz elektroniski, aizpildot pieteikuma formu.

Detalizēta informācija ir pieejama sacensību nolikumā.