Notiks Zigurda Lankas balvu izcīņa tematiskajā ātrspēles turnīrā jauniešiem

18.01.2021

Pirmdien, 25.janvārī, interneta šaha platformā Lichess.org notiks lielmeistara Zigurda Lankas balvu izcīņa tematiskajā ātrspēles turnīrā jauniešiem "Spāņu atklātne laikmeta griežos" ar balvu fondu 150 eiro.

Sacensībās var piedalīties jebkuras sporta klases Latvijas šahists, kas dzimis 2003.gadā un vēlāk, kā arī organizatoru izvēlētie jaunie šahisti (U--8 līdz U-18). Iepriekšējā pieteikšanās līdz 25. janvārim pulksten 16.00 pa e-pastu: alberts.cimins@inbox.lv, 28804664 (Alberts). Dalības maksa ir 1 eiro.

Lielmeistars Zigurda Lanka: "Jaunie šaha draugi! Mūsu sacensības uz rūtotajiem galdiņiem jau ilgāku laiku notiek tikai ar datoru starpniecību, tāpēc nākas brangi padomāt, kā attālināti mēs varētu mērīties spēkos intelektuālajā spēlē.

Un nedrīkst tak pieļaut, lai ilggadējais treniņu darbs pārtrūktu, tātad jāatrod forma, kā šaha zinības karantīnas laikā papildināt un pielietot praksē.

Manā galvā grozījās visādas domas par iespējām trenēties un spēlēt internetā, neizejot no mājokļa, taču vienu izeju pēkšņi piedāvāja mana sieva (paradokss slēpjas tajā apstāklī, ka viņa šahu iepazinusi pavisam virspusēji, taču tas nebūt netraucē Ņinai atrast visādas negaidītas pieejas spēles popularizēšanā...).

Vispirms sāksim ar teorijas daļu.

Uzšķirsim "Mākslu uzvarēt" (ceru, ka mana 2019. gadā izdotā grāmata atrodas Jūsu personiskajā bibliotēkā vai arī trenera literatūras klāstā), tad atvērsim II nodaļu "Veco meistaru garā" (32. lpp.), kur es izskaidroju seno, tomēr joprojām aktuālo Spāņu atklātnes variantu 3.Lb5 a6 4.La4 Zf6 5.d3. No šīs pozīcijas arī risināsies visas spēles mūsu tematiskajā ātrspēles turnīrā (sk. nolikumu).

Tā kā ar šo koncepciju mani pašos iesākumos iepazīstināja izcilais jaunatnes treneris Zigurds Pigits, arī mūsu turnīra izspēles datums ir noteikts ZIGURDU dienā (pieredzējušais pedagogs patiesi Baldones šaha skolā rīkoja tematiskus mačus – piemēram, latviešu gambīta jomā u, tml.).

Manu paraugpartiju ar Halmanu varat atrast arī datu bāzēs, tikai ChessBase tā ir kļūdaini norādīta, proti: Lanka – Ninov, Reutlingen 2012.

II nodaļu es pabeidzu ar uzdevumu krājumu (59. – 61. lpp.), lai teorētiskās iemaņas nostiprinātu ar kombināciju risināšanu – arī Zigurda Pigita metode. (Ikdienas treniņus Baldonē septiņdesmitajos gados, kā es pats to labi atceros, mēs sākām ar pazīstamā probiēmista Pigita uzdevumu risināšanu...)

Protams, bez taktikas blicā neiztikt, tāpēc sirsnīgi iesaku parisināt speciāli atlasītos uzdevumus – visas kombinācijas ir ņemtas no prakses (grāmatas beigās atradīsit arī risinājumus un norādes uz spēlētāju uzvārdiem oriģinālajā rakstībā, lai datu bāzēs aplūkotu partiju sākumdaļu).

Un lai gūtu sekmes 25. janvārī, iesaku uzspēlēt "spāņus ar 5.d3" iepriekšējās dienās blica/rapida partijās internetā, lai uztrenētu roku attiecīgajās struktūrās, ja iespējams – ar abām krāsām!

Lai arī godalgu fondā sevišķi daudz ziedot man neizdevās (manas "gastarbaitera" gaitas patlaban ir galēji ierobežotas...), tomēr par nelielu materiālo stimulu arī esmu padomājis (sk. nolikumu).

Vēlu visiem veiksmi, panākumus un veselību!"