Noslēdzies Skolu šaha olimpiādes atlases posms

19.12.2020

Kā pēdējie Latvijas skolu šaha olimpiādes atlases posma ietvaros savas cīņas aizvadīja 306 sākumskolas vecuma skolēni. Par viskuplāk apmeklētāko turnīru kļuva Rīgas reģiona atlases posms, kurās piedalījās 191 skolēns (!) no 45 dažādām skolām.

Visplašāk pārstāvētās skolas bija Rīgas 49. vidusskola (26 dalībnieki), Rīgas Valda Zālīša sākumskola (25 dalībnieki), kā arī Rīgas Franču licejs un Rīgas 41. vidusskola (13 dalībnieki).

Pirmo vietu turnīra kopvērtējumā ar 48 punktiem izcīnīja Kristaps Ozoliņš (IamOzO) no Rīgas Teikas vidusskolas 4.c klases, kurš par 6 punktiem apsteidza Rīgas Valdorfskolas 1.b klases audzēkni Sofiju Teremranovu (TeremTeremok). Cīņā par trešo vietu starp Artūru Vidrusku (killgm) no Rīgas 45. vidusskolas 4. klases un Dārtu Freibergu (Daarts) no Jūrmalas Alternatīvās skolas 2. klases vienpersonisko uzvarētāju tā arī neizdevās noskaidrot, abiem spēlētājiem gūstot pa 38 punktiem. Pateicoties augstākam pretinieku vidējam reitingam, trešā vieta kopvērtējumā tika Artūram, savukārt Dārtam nācās samierināties ar ceturto vietu.

Meiteņu konkurencē labāko rezultātu, izņemot jau iepriekš minēto Sofiju Teremranovu, uzrādīja Jevgēnija Siņicina (Jevgenija_Sinicina), kura ikdienā ir Rīgas 95. vidusskolas 3.a klases skolniece. Atpaliekot tikai par vienas uzvaras tiesu, otro vietu izcīnīja Aļona Tolmačeva (TAV_2013) no Rīgas 88. vidusskolas 1.a klases, savukārt trešā finišēja Rīgas Valda Zālīša sākumskolas 1.b klases skolniece Amēlija Ragaine (AmelijaR).

Salīdzinājuma ar Rīgas reģiona turnīru, pārejas atlases posma sacensības neguva tik lielu popularitāti dalībnieku skaita ziņā, par otro visapmeklētāko sērijas turnīru kļūstot Vidzemes reģiona atlases posmam, kurā piedalījās 35 dalībnieki no 14 dažādām izglītības iestādēm. Par visplašāk pārstāvētām skolām šajā posmā kļuva Ādažu vidusskola un Carnikavas pamatskola (pa 6 dalībniekiem), kā arī Cēsu 2. pamatskola (4 dalībnieki).

Intrigai saglabājoties līdz pat pēdējam turnīra sekundēm, sīvā cīņā par uzvarētāju kļuva Jānis Ručs (janisrucs) no Cēsu 2. pamatskolas 3.a klases. Otro vietu izcīnīja Laurenču sākumskolas 4.c klases skolēns Jēkabs Kurmelis (jekabsk), bet trešo – Mārtiņš Auns (MartinsAuns) no Ādažu vidusskolas 4.b klases.

Arī meiteņu ieskaitē, notikumiem attīstoties pēc līdzīga scenārija, uzvarētājs tika noskaidrots vien pašās beigās, par pirmās vietas īpašnieci kļūstot Aigai Gansonei (AigaGansone) no Olaines 1. vidusskolas 4.c klases. Par vicečempiones titula īpašnieci kļuva Limbažu valsts ģimnāzijas 3. klases skolniece Undīne Skreitule (Undine0504), savukārt par virtuālās bronzas medaļas īpašnieci – Marta Groma no Limbažu vidusskolas 4.a klases.

Kurzemes reģiona atlases posms pulcēja 30 dalībniekus no 6 skolām, par visšahistīskāko skolu kļūstot Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskolai ar 15 skolēniem sastāvā, kurai sekoja Talsu Valsts ģimnāzija ar 7 dalībniekiem un Ventspils 2. vidusskola ar 4 audzēkņiem.
Turnīra kopvērtējumā ļoti pārliecinoši uzvaru svinēja Ventspils 2. vidusskolas 4. klases pārstāvis Maksimam Odincovam (MaksimsOdincovs). Krietni atpaliekot no pirmās vietas, bet tajā pašā laikā pārliecinoši apsteidzot trešās vietas ieguvēju, par Kurzemes reģiona atlases posma vicečempionu kļuva Mikus Kalvāns (kalvans_mikus) no Ventspils 4. vidusskolas 3.b klases. Savukārt iespēju pakāpties uz virtuālā goda pjedestāla pēdējo brīvo vietu izcīnīja Gustavs Blinds (gustavsblinds2011).

Atkārtojot sava skolasbiedra panākumu kopvērtējumā, par čempioni meitenēm kļuva Margarita Vivdenko no Ventspils 2. vidusskolas 4.b klases. Par Margaritas tuvākajām sekotājām kļuva Karolīna Markus-Narvila (KarolinaMN) no Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskolas 1.b klases un Talsu Valsts ģimnāzijas 3.a klases skolniece Madara Auna (Madara_A), kurām attiecīgi otrā un trešā vieta.

Ne mazāk pārliecinošu uzvaru Latgales reģiona atlases posmā izcīnīja Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja 2. klases skolēns Jegors Andrusevičs (JegorAnd), kuram 46 punkti un 16 punktu atrāviens no Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas 4.a klases pārstāvja Edvarda Gaida (EdvardsGaidis). Atpaliekot vēl par 7 punktiem, trešo vietu izcīnīja Gļebs Tarasovs, kurš ikdienā mācās Maltas vidusskolas 4.a klasē.

Lielisks turnīrs padevās Viļānu vidusskolas 4.b klases skolniecēm, klasesbiedrenēm un māsām Lindai Malinovskai (lindamalinovska) un Lienei Malinovskai (lienemalinovska), kurām attiecīgi 1. un 3. vieta meiteņu konkurencē. Tabulā ierindojoties tieši starp Lindu un Lieni, dubultuzvaras prieku māsām neļāva izjust Milana Gaiļevska (MilanaGail) no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja 2. klases.
Kopumā Latgales reģiona atlases posmā ir piedalījušies 23 skolēni no 9 dažādām novada skolām. Ar 4 dalībniekiem sastāvā par visplašāk pārstāvētām skolām kļuva Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija, Maltas vidusskola un Rēzeknes sākumskola.

Zemgales reģiona atlases posma kopvērtējumā šoreiz tieši puišiem nācās sastādīt konkurenci meitenēm, nevis otrādāk. Dominējot visa turnīra gaitā un iegūstot maksimālo punktu skaitu, par turnīra uzvarētāju kļuva Lauma Mieriņa (Amula7) no Baldones vidusskolas 4.a klases. Savācot identisku punktu skaitu otro un trešo vietu ieguvu attiecīgi Ēriks Šulzingers (eriks0505) no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola 4.a klases un Artjoms Kuznecovs (artjoms2708) no Vecumnieku vidusskolas 2.c klases. Papildrādītāju dēļ augstāka vieta šoreiz Ērikam.

Paliekot tieši aiz kopvērtējuma labāko trijnieka, par uzvarētāju meiteņu konkurencē kļuva Jelgavas 4. sākumskolas 4.b klases skolniece Sofija Tērauda (SofijaTerauda), kurai sekoja Polina Kuznecova (PolinaKuznecova) no Vecumnieku vidusskolas 4.b klases un Anastasija Petuhova (Anastasija17), kura mācās Tukuma 2. pamatskolas 2.a klasē.
Jāatzīmē, ka vairāk nekā puse no turnīra dalībniekiem, 19 no 28 skolēniem, pārstāvēja vienu skolu – Jelgavas 4. sākumskolu.
Tuvākajā laikā portālā chess-results.com tiks publicēti dalībnieku saraksti, kuri kvalificējās Skolu olimpiādes Reģionālajiem fināliem. Reģionālo finālu norise ir paredzēta 2021. gada pavasarī, cerams, klātienē.

Latvijas skolu šaha olimpiādes organizatori izsaka pateicību katram olimpiādes dalībniekam par interesi Latvijas Šaha federācijas rīkotajās sacensībās un uzdrošināšanos mest izaicinājumu gan sev, gan pārējiem dalībniekiem. Tāpat organizatori vēlās atgādināt, ka ikvienam sacensību dalībniekam, kurš ir izpildījis visus reģistrācijas nosacījumus, ir iespēja pretendēt uz balvu neatkarīgi no turnīrā uzrādītiem rezultātiem.
Nākamā balvu izloze, kurā tiks noteikti balvu īpašnieki visās 1. – 4. klašu grupās, izņemot Rīgas reģionu, notiks pirmdien, 21. decembrī, pulksten 17:00 Latvijas Šaha federācijas YouTube kanālā.

Visi sacensību dalībnieki laipni aicināti sekot līdzi tiešraidei.

Toms Kalniņš