Jaunajiem šahistiem Eiropas čempionātā medaļa un neatsverama pieredze

04.12.2019
Maksims Golubovskis izcīnīja bronzas godalgu.

Tallinā otrdien noslēdzās Eiropas čempionāts jauniešiem rapidā un blicā, kurā piedalījās arī vairāk nekā pussimts Latvijas šahistu. Faktiski visiem tā bija debija šādās sacensībās. Mājup izdevās atvest arī vienu medaļu.

Igaunijas galvaspilsētā uz trīs dienu (1.–3.decembris) sacensībām kopumā pulcējās aptuveni tūkstotis šahistu. Organizatori bija parūpējušies par ļoti plašu sacensību programmu ar vairākiem jaunievedumiem. Saskaitot ātrspēli un ātro šahu, meiteņu un zēnu grupas, kopā notika 24 dažādas sacensības, liecina informācija rezultātu vietnē chess-results.com.

No Latvijas šahistu panākumiem jāakcentē trīs. Maksims Golubovskis (2112) izcīnīja bronzas godalgu rapidā zēniem U-16 grupā, 9 kārtās iegūstot 6,5 punktus. Latvijas U-10 izlase 44 vienību konkurencē ieguva augsto 5.vietu komandu sacensībās blicā. Mūsējie uzvarēja piecus no septiņiem mačiem. Romāns Tolmačevs (1301) bija viens no diviem šahistiem (kopā pie galdiņiem sēdās 176), kurš uzvarēja visās septiņās partijās. Vēl mūsu komandā spēlēja Artjoms Tolmačevs (1521), Aleksandrs Karasevičs (1596) un Vadims Aleidžāns (1374). Savukārt jaunā Sofja Vasiļjeva ieguva sestās vietas gan blicā, gan rapidā U-10 meiteņu grupā.

Trenere un delegācijas vadītāja Diāna Matisone pēc intensīvā turnīra veltīja labus vārdus organizatoriem. Kaut arī bija dažas problēmas, it īpaši pirmajā dienā, visi rīkotāju pārstāvji bija laipni, pretīmnākoši un vienmēr centas palīdzēt. Ar aizvadīto Eiropas jauniešu čempionātu apmierināti ir gan treneri, gan spēlētāji, gan arī bērnu vecāki. Aizvadītajās trijās dienās sacensību režīms bija ļoti saspringts, taču arī labi pārdomāts. Ja turnīra grafiks būtu garāks, tad visiem būtu papildus izdevumi.

Tas, ka Eiropas čempionāts notika Latvijas kaimiņvalstī, mūsu sportistiem bija ļoti izdevīgi. Rīgas Šaha skola Tallinu varēja aizvest speciālu autobusu ar bērniem, treneriem un vecākiem. Tika gūta ļoti vērtīga starptautiska pieredze un izmēģināti spēki pret daudziem vadošajiem sava vecuma Eiropas šahistiem.

Jau ceturtdien, 5.decembrī, turpat Tallinā, viesnīcā "Sokos Hotel Viru" notiks Eiropas čempionāts rapidā un blicā pieaugušajiem.

Latvijas U-10 izlase ieguva augsto 5.vietu.
Latvijas šahistu delegācija Tallinā.
Sofja Vasiļjeva