Balvu novada atklātais čempionāts aizritējis trijās grupās

29.07.2024
Balvu novada atklātā čempionāta A grupas laureāti. Centrā – FIDE meistars Andris Starostīts. Foto: K. Gruznova

27. un 28.jūlijā Tilžā norisinājās Balvu novada atklātais 2024.gada  šaha čempionāts. Turnīrā piedalījās četrdesmit divi dalībnieki no Rīgas, Jelgavas, Rēzeknes, Balviem, Maltas, Viļāniem, Varakļāniem un Tilžas.

Sacensības grupās A un B tika aizvadītas 7 kārtās ar laika kontroli 45 minūtes + 10 sekundes, tika apskaitīts FIDE ātrā šaha reitings. C grupas turnīra dalībnieki divās dienās izspēlēja 9 kārtas ar laika kontroli 25 minūtes + 10 sekundes katram dalībniekam līdz partijas beigām.

A grupā drīkstēja startēt šahisti sākot ar I sporta klasi. Absolūto rezultātu uzrādīja reitinga favorīts no Rēzeknes FM Andris Starostīts. Viņa kontā septiņi punkti. Par punktu mazāk 2. vietas ieguvējam Martijam Krakopam no Tilžas. Trešais ar 5 punktiem finišēja MK Kaspars Circenis no Balviem. Pjedestāla īpašnieki tika apbalvoti ar kausiem. Savukārt 4.-6. vietas ieguvēji tika apbalvoti ar medaļām. Tie bija A.Taškāns (3,5 punkti) un R.Laškovs (3 punkti) no Maltas, K.Rudzītis (3 punkti) no Rēzeknes novada. Stiprajā desmit vīru un trīss dāmu konkurencē starp daiļā dzimuma pārstāvēm labākā bija rīdziniece Nadežda Demakina ar 4 punktiem. Tik pat punktu varakļānietei Žanetei Klušai no Rēzeknes BJSS, kurai lielākais reitinga pieaugums – plus 67 punkti. Pie trešā kausa ar 2,5 punktiem tika Rēzeknes novada Sporta skolas pārstāve maltiete Kristīne Gruznova.

B grupā spēlēja 13 sportisti ar II sporta klasi un zemāku. Uzvarot visās 7 spēlēs galveno kausu izcīnīja Anna Višņakova no Rēzeknes BJSS. Viņai izdevās pieaudzēt savu ātrā šaha reitingu par 57 pozīcijām. Otrās un trešās vietas liktenis izšķirās tikai pēc papildradītāja. Attiecīgi ar 5 punktiem finišēja Rēzeknes BJSS pārstāvji Dāvids Katkovskis un viļānietis Vjačeslavs Sondors. Viņi tika apbalvoti ar kausiem. Bet ar medaļām tika apbalvoti attiecīgi 4.-6. vietas ieguvēj no Rēzeknes: Artēmijs Vinogradovs, Herta Mežale un Armands Drelings (visiem – 4 punkti).

C grupā ar absolūtu rezultātu galveno kausu izcīnīja jelgavnieks Eduards Grīnfelds, tadējādi izpildot III sporta klases normu. Otrajā un trešajā pozīcijā attiecīgi Rēzeknes BJSS pārstāvji Roberts Sprūga (8 punkti) un Daniels Kļimovs (6,5 punkti un izpildīta III sporta klases norma). Ar medaļām tika apbalvoti 4.-6. vietas ieguvēji, attiecīgi Markuss Rapša (5,5 punkti), Maksims Ceicāns (5 punkti) – abi no Rēzeknes BJSS un Rinalds Drelings (4,5 punkti) no ARPC “Zeimuļs”.

Liela pateicība par jauku uzņemšanu ilggadējam turnīra organizatoram Jānim Melnim, Tilžas pamatskolas un pašvaldības darbiniekiem (telpas un ēdināšana), kā arī sacensību galvenajam tiesnesim FA Anatolijam Jasinskim un Rēzeknes novada Sporta skolai (inventārs un tehniskais nodrošinājums).

Turnīra tiesnesis A.Vasiļkovs