Dalās pieredzē par šaha mācīšanu bērniem ar autisma spektra traucējumiem

23.12.2023
Viesturs Kapče – otrais no labās.

Latvijas treneris Viesturs Kapče projekta "FIDE Infinite Chess" ietvaros Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) uzstājās Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) un Āzijas Šaha federācijas rīkotajā seminārā. Viņš dalījās ar savu pieredzi, kas uzkrāta, Latvijā mācot šahu bērniem ar autisma spektra traucējumiem.

Šahs māca pacietību, uzlabo saziņas un kognitīvās prasmes un kopumā uzlabo bērnu psiholoģiski emocionālo stāvokli. Viesturs ir viens no spējīgākajiem projekta "FIDE Infinite Chess" pasniedzējiem. Pirms diviem gadiem FIDE izstrādāja īpašu apmācību programmu, un tagad to jau īsteno 16 valstīs, 5 valodās.

"FIDE Infinite Chess" sociālā iniciatīva paver iespējas bērniem ar autiskā spektra traucējumiem drošā vidē apgūt šaha pamatus saudzīgā un savām individuālajām mācīšanās spējām piemērotā veidā.

Viesturs apmāca bērnus Rīgas 2.pamatskolā: "Savā praksē esmu novērojis, kā audzēkņi notic sev un iegūst pārliecību par saviem spēkiem, sākotnēji šķietamā vienaldzība pāraug zinātkārē un šaha ambīcijās. Grupas dalībnieki, kuri projekta agrīnajā stadijā vairijās cits no cita sabiedrības, ir nodibinājuši draudzīgas attiecības un kļuvuši nešķirami. Šādas mazās uzvaras mums ir ļoti daudz, un tās svinam katru nodarbību! Ne vienmēr tās varam klasificēt pēc vispārpieņemtajiem šaha panākumu standartiem, tādēļ esam orientēti uz procesu, audzēkņu mentālās labsajūtas uzlabošanu un viņu ikdienas pieredzes bagātināšanu."

"Bērnu skaits ar autisma spektra traucējumiem katru gadu pasaulē strauji pieaug, un ir vērtīgi atrast veidu, kā viņiem aizraujošā, profesionālā veidā ļaut attīstīt ikdienā nepieciešamās prasmes. Šahs ir lielisks līdzeklis, ko pedagogi un vecāki var izmantot!" atzīst FIDE valdes priekšsēdētāja vietniece D.Reizniece-Ozola.

Ar Viestura Kapčes semināra prezentāciju var iepazīties šeit.