No šaha leģendas vizītes Rīgā izveidojas arī turnīrs

26.11.2023
1986.gada mačs Rīgā, Latviešu biedrības namā. No kreisās: Arturs Jusupovs. Foto no periodika.lv.

Pasaules šaha leģendai, lielmeistaram Arturam Jusupovam (Vācija) viesojoties Latvijas galvaspilsētā, Rīgas Šaha federācijas telpās tika aizvadīts blica turnīrs, kurā piedalījās 30 dalībnieki no sešām valstīm.

Bez paša Jusupova 10 kārtu ātrpēlē (apdomas laiks: 3+2) cīnījās arī tādi labi pazīstami šahisti kā GM Aleksejs Širovs (Spānija), šī gada Latvijas čempions GM Toms Kantāns, GM Normunds Miezis, IM Vladimirs Svešņikovs u.c.

Draudzīgi sportiskā atmosfērā dominēja starta reitinga pirmais numurs Širovs (2659), kurš ieguva 9,5 punktus no 10. Nākamie četri šahisti atpalika par veseliem 3 punktiem – tik sīva bija cīņa par pjedestālu. pa 6,5 punktiem (vietu secībā) ieguva Kantāns (2400), FM Matīss Mustaps (2292), Jusupovs (2474) un Reinis Paikens (2070).

Bez cīņas Jusupovam neviens padoties negrasījās. Bez četrām uzvarām slavenais lielmeistars zaudēja Širovam un piecas reizes nospēlēja neizšķirti.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Krievijā dzimušais un Vācijā dzīvojošais Jusupovs Rīgā ciemojās pa ceļam uz tradicionālo Puhajarves (Igaunija) handikapa turnīrā. Bet Latvijas galvaspilsēta viņam ir labi pazīstama, un, neskatoties uz dramatiskajiem 1986.gada notikumiem, visai simpātiska pilsēta.

Kā zināms, 1986.gadā Rīgā notika pasaules čempiona titula pretendentu mača fināls, kurā Arturs Jusupovs ar 6,5 pret 7,5 zaudēja citam tolaik PSRS lielmeistaram Andrejam Sokolovam, kaut gan bija vadībā ar 6:3. Šis mačs ir uzskatāms par vienu no visu laiku nozīmīgākajiem šaha notikumiem Latvijā.

Vairāk par Arturam Jusupovu lasāms vikipēdijā.

Turnīra "Invite GM Jussupow Artur" laureāti.