Par Latvijas pirmajiem junioru čempioniem kļūst Paikens un Maklakova

28.10.2023
Latvijas pirmie junioru čempioni – Reinis Paikens un Naomi Maklakova. Foto: Edijs Jansons

Rīgas viesnīcā "Avalon Hotel & Conferences" noslēdzies mūsu valsts šaha vēsturē pirmais Latviju junioru (U-20) čempionāts klasiskajā šahā, kurā par uzvarētājiem tika kronēti Reinis Paikens (2156) un Naomi Maklakova (1841).

Turnīrā piedalījās 46 interesenti, kuri aizvadīja Šveices sistēmas 7 kārtas ar laika kontroli 90 minūtes partijai plus 30 sekundes par gājienu ar FIDE FIDE reitinga apskaite.

Intrigas ziņā čempionāts līdz pat pēdējai kārtai turēja visus sasprindzinājumā, jo nebija viena izteikta līdera punktu ziņā. Pirms pēdējās kārtas pirmo vietu dalīja trīs dalībnieki, bet turnīram noslēdzoties, vislielāko punktu summu iekrāja četri šahisti.

Pa 5,5 punktiem ieguva (vietu secībā) galvenais reitingfavorīts Reinis Paikens (2156), otrais numurs Miķelis Vingris (2145), kā arī Naomi Maklakova (1841) un Melānija Luīze Jansone (1519). 5 punkti tika Sofjai Vasiļjevai (1833), Renāram Mūzim (1880) un Aleksandram Karasevičam (1716).

Tādējādi par čempioniem tika kronēti Paikens un Maklakova, sudraba medaļas tika Vingrim un Jansonei, bet bronza Mūzim un Vasiļjevai.

Visi dalībnieki, vietas un rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Par čempionāta galveno sensāciju noteikti var nosaukt Melāniju Luīzu Jansoni (1519). Ar 19.starta reitingu viņa finišā spēja dalīt pirmo vietu un savu reitingu pacelt par 136,4 (!) punktiem.

Par vairāk nekā simts punktu pieaugumu parūpējās arī Kristaps Ozoliņš (1222), kurš turnīra gaitā pieplusoja 118,4 punktus. Viņam arī balva par starta vietas kāpumu – no 31. startā līdz 15. finišā. Savukārt labākā partijas noslēguma balvu ieguva Maksims Otrohovs (1605).

Gan Paikens, gan Maklakova apbalvošanā saņēma ne tikai medaļas un kausus, bet arī sertifikātu par piedalīšanos Eiropas Šaha savienības tiešsaistes treniņu kursos reizi nedēļā pusgada garumā.

Tā kā spēlētāju atsaucību Latvijas pirmajam junioru čempionātam bija visai liela, visdrīzāk tāds notiks arī nākamgad un mūsu valsts šaha kalendārā parādīsies jauns tradicionāls klasiskā šaha turnīrs, kas jaunajiem spēlētājiem ir īpaši nepieciešams.