Lavendelim sekmīga klubu kausa izcīņa, arī neizšķirts pret Kamski

11.10.2023
Foto no facebook.com/clubcup2023

Albānijas pilsētā Duresā aizvadīta Eiropas klubu kausa izcīņa, kas katru gadu ir viens no dalībnieku sastāva ziņā spēcīgākajiem un kuplāk pārstāvētajiem turnīriem pasaulē. "Open" un sieviešu grupā tajā startēja 722 (!) pārstāvji no 57 federācijām. To skaitā bija arī mūsu FIDE meistars Egons Lavendelis.

Vīriešu jeb "Open" turnīrā cīnījās 84 komandas, kuru rindās bija 129 lielmeistari un 100 starptautiskie meistari. Ieradies bija arī pasaules ranga līderis un vairākkārtējs pasaules čempions Magnuss Karlsens (Norvēģija, 2839), kurš pārstāvēja savas valsts klubu "Offerspill Sjakklubb".

FM Egons Lavendelis (2296), kas pēdējā laikā klasisko šahu spēlē tikai komandu turnīros, pārstāvēja Zviedrijas vienību "Wasa SK". Tā šogad Zviedrijas līgā ierindojā ceturtajā vietā, un uz Duresu nebrauca tās spēcīgākais sastāvs.

Mūsu sportists savā nu jau trešajā klubu kausa izcīņā spēlēja pie piektā no sešiem galdiņiem, un septiņu kārtu turnīram noslēdzoties, izrādījās labākais punktu krājējs komandā. Viņam četras uzvaras, divi neizšķirti un tikai viens zaudējums. Kopā 5 punkti.

Nelielu sensāciju Lavendelis sagādāja trešajā kārtā, ar melnajām figūrām cīnoties neizšķirti ar leģendāro ASV lielmeistaru Gatu Kamski (2631), kas savulaik vairākas reizis cīnījies par pasaules čempionu titulu, uzvarējis Pasaules kausa izcīņā un vairākos ASV čempionātos. Krievijā dzimušais amerikānis bija pretinieks ar vislielāko reitingu, kuram Lavendelim jebkad izdevies atņemt vismaz puspuntu.

Lavendeļa komanda ar trīs uzvarām noslēgumā ierindojās 48.vietā. Par čempioniem kļuva "Offerspill Sjakklubb" spēlētāji ar Karlsenu priekšgalā. Dāmām uzvarēja "Superchess" no Rumānijas.

Visi rezultāti, klubi, dalībnieki un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.

Pērn Eiropas klubu kausa izcīņā spēlēja GM Ņikita Meškovs un WGM Dana Reizniece-Ozola. Pirmais cīnījās Somijas čempionvienības Vammalas  "Shakkikerho" sastāvā, bet Reizniece-Ozola pārstāvēja Zviedrijas "Wasa SK".

Kāds Latvijas klubs pēdējo reizi šādās sacensībās piedalījās 2017.gadā, kad RTU ieguva augsto 17.vietu. Pirms tam mūsu vienība startēja vien tālajā 2001.gadā.