Latvijas izlasei 22.vieta pasaules jauniešu olimpiādē

19.08.2023
WFM Agnesa Stepania Ter-Avetisjana pie ceturtā galdiņa ieguva trešo labāko punktu summu.

Nīderlandes pilsētā Eindhovenā notikušajā U-16 pasaules jauniešu šaha olimpiādē Latvijas izlase 63 komandu konkurencē ieņēma 22.vietu, kas ir atkārtots augstākais panākums šādos šaha forumos. Sešu dienu turnīrā kopumā startēja 252 jaunie spēlētāji no 47 federācijām.

Četrus komandu mačus Latvija uzvarēja, divus aizvadīja neizšķirti, bet trīs zaudēja. Diemžēl arī pēdējo Rumānijai, kas neļāva kopvērtējumā pirmo reizi iekļūt labāko divdesmitniekā. Summā mūsējiem 10 punkti no 18. Par čempioniem ar 17 kļuva Ķīna, kam sekoja Turcija (15) un Grieķija (13).

Vissekmīgākā no mūsu četrinieka bija WFM Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (1889), kura 9 partijās ieguva 7 punktus, kas bija trešā labākā punktu summa pie ceturtā galdiņa. Arsēnijam Savičevam (2136) 4,5 punkti pie pirmā galdiņa, Aleksejam Adamovičam (2000) 5 pie otrā, bet Miķelim Vingrim (2031) – 4 pie trešā.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet turnīra oficiālā mājaslapa pieejama youtholympiad2023.fide.com.

Šī ir jau ceturtā olimpiāde, kurā startēja Latvijas U-16 jaunieši. Pērn Nahičevānā (Azerbaidžāna) mūsējie arī finišēja 22. vietā, 2018.gadā izlase ieņēma 33.vietu, bet 2016.gadā – 26.pozīciju.

Plašāku vērtējumu par turnīru sniedza lielmeistars, treneris un delegācijas vadītājs Ņikita Meškovs: "Mūsu komandai kopvērtējumā 22.vieta. Mērķis tikt labāko desmitniekā netika sasniegts. Galarezultātu uzskatu par vidēju. Godīgi sakot, ļoti sāpīgi pabeigt turnīru ar zaudējumu 1,5:2,5. Komanda cīnījās visu turnīru augšgalā, nospēlējot piecus mačus pret stiprākām komandām (Nīderlande, Ukraina, Izraēla, Ungārija un Rumānija). Neskaitot vienu maču pret Ungāriju, kur mūsu pretinieki pārliecinoši uzvarēja, visos pārējos notika sīva cīņa.

Pagaidām pietrūkst pieredze starptautiskos turnīros, aukstasinība un pārliecība. Ne vienmēr sanāca savaldīt emocijas, spēlējot gan ar lielu pārsvaru, gan zem spiediena. Pārliecība nāk ar dalību Eiropas un pasaules mēroga turnīros. Šajā braucienā esmu pārliecinājies, ka mūsu jaunieši ir konkurētspējīgi, bet, lai cīnītos par augstākām vietām, nepieciešams sacensties ar spēcīgākiem šahistiem.

Es gribētu izcelt mūsu meiteni. Ar 7 punktiem no 9 Agnesai Ter-Avetisjanai ir trešais labākais rezultāts pie 4.galdiņa pēc punktiem. Pateicoties šim rezultātam, mēs visas distances garumā pretendejām uz vietu desmitniekā. Agnesa 15 gadu vecumā jau ir pārstāvējusi Latviju pasaules sieviešu olimpiādē (pieaugušajiem, 2022.gadā Indijā), šogad piedalījusies Eiropas čempionāta (pieaugušajiem) un regulāri sacenšas starptautiska mēroga turnīros. Šī pieredze padara mūsu jauno zvaigznīti stiprāku, pārliecinošāku un ātrāku par savām konkurentēm.

Esmu saņēmis vērtīgu pieredzi kā treneris un delegācijas vadītājs. Uzskatu darbu ar jauniešiem par apmierinošu. Mums katru vakaru notika sapulce, kur apspriedām rezultātus un izvēlējāmies stratēģiju nākamām mačam. Visi komandas dalībnieki bija motivēti gatavoties partijām un sacensties. Komandas gars arī bija labā līmenī, jo praktiski visu laiku mēs pavadījām kopā.

Sacensību organizācijas līmeni vērtēju kā vidēju. Pašā sākumā bija vairāki nepatīkami pārsteigumi gan viesnīcā, gan spēļu zālē, gan ar transferiem. Čempionāta laikā lielāko daļu problēmu atrisināja, bet dažas lietas nebija optimālā līmenī.

Brauciena laikā esmu saņēmis daudz ziņas ar novēlējumiem. Paldies visiem par atbalstu! Esmu pateicīgs Latvijas Šaha federācijai par uzticību. Ceru, ka arī citi mūsu lielmeistari būs iesaistīti šādos braucienos un darbam ar jauniešiem."