"RTU Open 2023" uzvar 18 gadus jaunais meistars no Norvēģijas Elhams Abdrlaufs

15.08.2023
"RTU Open" jaunais čempions Elhams Abdrlaufs.

Ziemeļeiropā lielākajā un vienā no prestižākajiem starptautiskajiem šaha festivāliem "RTU Open 2023" galvenajā jeb A turnīra 201 dalībnieka konkurencē par uzvarētāju kļuva starptautiskais meistars no Norvēģijas Elhams Abdrlaufs.

Elhams Abdrlaufs deviņās turnīra kārtās izcīnīja 7,5 punktus, kļūstot par vienpersonisku uzvarētāju un galvenās balvas – 2500 eiro – ieguvēju. Viņš ir festivāla 12. čempions – nevienam šahistam līdz šim nav izdevies uzvarēt "RTU Open" galvenajā turnīrā vairāk par vienu reizi.

Turnīra pēdējā kārtā Elhams Abdrlaufs ar baltām figūrām apspēlēja pagājušā gada festivāla čempionu, Lietuvas lielmeistaru Pauļu Pultinēviču. Izcīnot par puspunktu mazāk nekā uzvarētājs, otro līdz septīto vietu dalīja seši šahisti. Nosakot iegūtās vietas pēc papildrādītājiem, starp viņiem par labākajiem tika atzīti lielmeistars Ēriks Blomkvists (Zviedrija) un starptautiskais meistars no Moldovas Dragošs Ceress. Par labāko Latvijas pārstāvi A turnīrā kļuva šā gada valsts čempions, lielmeistars Toms Kantāns – viņam ir 20. vieta kopvērtējumā.

A turnīra rezultāti: chess-results.com.

"RTU Open 2023" bija jau 12. starptautiskais šaha festivāls, kuru tradicionāli rīkoja Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Šaha federācija (LŠF).

Tas ilga deviņas dienas, pulcējot vairāk nekā 700 dalībniekus no 29 pasaules valstīm – no lielmeistariem līdz bērniem un jauniešiem.

Festivālā notika 11 dažādi turnīri. Amatieru jeb B turnīrā par labāko kļuva rīdzinieks Dmitrijs Tokranovs, iegūstot 7,5 no 9 iespējamiem punktiem. Viņam ar septiņiem punktiem sekoja Nikolajs Katišonoks no Latvijas un Kristers Lagerborgs no Zviedrijas. Savukārt jauniešu jeb Y turnīrā nepārspēts palika Filips Freibergs, kuram deviņās partijās visas uzvaras. Jaunajam rīdziniekam ar 6,5 puntkiem sekoja pieci spēlētāji. Pēc papildrādītājiem otro vietu ieguva Lauma Mieriņa, bet trešo – Karols Melkuhs no Polijas.

B turnīra rezultāti: chess-results.com
Y turnīra rezultāti: chess-results.com

Turnīrā norisinājās arī divi nedēļas nogales amatieru turnīri. Pirmajā (C turnīrā) uzvaru svinēja Igaunijas pārstāvis Platons Jans Ivanovs, aiz sevis atstājot Romānu Safonovu un Jāni Mihaelu Matisonu no Latvijas, bet otrajā (D turnīrā) ar vienādu punktu skaitu (seši punkti no septiņiem iespējamiem) finišēja četri šahisti. Vērtējot papildrādītājus, uz goda pjedestāla kāpa trīs latvieši – Gatis Blūmentāls, Eduards Vuškāns un Ronalds Kruzītis.

C turnīra rezultāti: chess-results.com
D turnīra rezultāti: chess-results.com

Ātrspēles jeb blica turnīrā, kurā piedalījās 224 dalībnieki, par labāko kļuva Zviedrijas pārstāvis Vitalijs Sivuhs, kuram sekoja starptautiskais meistars no Armēnijas Mamikons Garibjans un A turnīra uzvarētājs Elhams Abdrlaufs. Ātrspēles turnīrs notika pēc festivāla uzvarētāju apbalvošanas.

G turnīra rezultāti: chess-results.com

Arī festivāla atklāšanā notika gan ātrspēles (E turnīrs), gan ātrā šaha (rapida) jeb F turnīrs.
E turnīra rezultāti: chess-results.com
F turnīra rezultāti: chess-results.com

Kopējais "RTU Open" balvu fonds bija 30 tūkstoši eiro.

"RTU Open 2023" ģenerālsponsors ir RTU, to atbalsta LŠF, Izglītības un zinātnes ministrija, jo festivāla īstenošana tiek līdzfinansēta no valsts budžeta, Starptautiskā Šaha federācija un Latvijas Sporta federāciju padome. Festivāla sadarbības partneri ir starptautiskais izstāžu centrs "Ķīpsala",  akciju sabiedrība "Latvijas Gāze" un "Skrīveru saldumi".

Informāciju sagatavoja:

Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta komunikācijas projektu vadītāja