Zināms Latvijas izlases sastāvs dalībai U-16 pasaules šaha olimpiādē

17.06.2023

Nolemts, ka augustā Eindhovenā (Nīderlande) gaidāmajā U-16 pasaules jauniešu šaha olimpiādē Latvijas karoga krāsas aizstāvēs Aleksejs Adamovičs, Miķelis Vingris, Arsēnijs Savičevs un Agnesa Stepania Ter-Avetisjana. Kā rezervisti izvēlēti Reinis Paikens un Marija Kuzņecova.

15.jūnijā divpadmit potenciālie izlases kandidāti pulcējas Rīgas Šaha skolā, lai visas dienas garumā piedalīties kopīgā treniņsesijā ar lielmeistaru Ņikitu Meškovu, kurš brauks komandai līdzi uz olimpiādi kā treneris.

Treniņsesijas laikā N. Meškovs labāk iepazina jauniešus un novērtēja viņu sagatavotību, savukārt vēlāk, izvērtējot jauniešu uzrādītos rezultātus gada griezumā, noteica komandas sastāvu. Meškovs atzīst, ka lēmums par konkrētu spēlētāju izvēli bijis smags: "Lēmums nāca ļoti grūti, vēl 2 stundas pēc treniņsesijas noslēguma biju mēģinājis izvēlēties īsto sastāvu. Visi uz treniņu uzaicinātie jaunieši ir talantīgi, ambiciozi un mērķtiecīgi un, pats galvenais, smagi strādājoši. Lai gan spēles līmenis viņiem ir aptuveni vienāds, katram no viņiem ir savas stiprās puses. Tāpēc piegāju šim lēmumam nevis ar mērķi izvēlēties četrus atsevišķus spēlētājus, bet gan izveidot komandu, kurā katram no spēlētājiem būtu savi uzdevumi.

Lielmeistars veltīja arī uzmundrinājuma vārdus tiem jauniešiem, kuri komandā šoreiz netika: "Pats esmu bijis līdzīgā situāciju, zinu, kā tas ir. Ceru, ka kalpos kā papildu motivācija kļūt labākiem. Novēlu katram no jums jau tuvākajā nākotnē sasniegt tādu līmeni, ka nevienam vairs nebūtu šaubu par to, ka vieta izlasē jums ir garantēta!"

Šogad pasaules jauniešu šaha olimpiāde notiks no 12. līdz 19.augustam Nīderlandes pilsētā Eindhovenā. Komandām, kuru sastāvā ir četri spēlētāji (no kuriem vismaz vienai jābūt meitenei) būs jāaizvada 9 kārtas ar laika kontroli 45 minūtes + 10 sekundes par gājienu.

Līdz šim pasaules jauniešu šaha olimpiādes norisinās ik pēc diviem gadiem, vienā gadā ar pieaugušo olimpiādēm, tomēr šogad šis ritms ir mainīts un U-16 olimpiādes turpmāk norisināsies nepāra gados. Līdz ar to nākamā pasaules jauniešu šaha olimpiāde notiks vien 2025. gadā.

Atgādināsim, ka pērn Nahičevānā (Azerbaidžāna) Latvijas izlase finišēja 22. vietā. Tā bija trešā reizi, kad Latvijas izlases piedalījusies jauniešu šaha olimpiādē. 2018.gadā Latvijas komanda ieņēma 33. vietu, bet 2016.gadā – 26. vietu.

Oficiālā mājaslapa: youtholympiad2023.fide.com