Jevgēņija Svešņikova piemiņu godina desmit valstu šahisti

24.04.2023
Turnīra pirmo četru vietu ieguvēji. Foto no facebook.com

Sestdien un svētdien viesnīcā "Pullman Riga Old Town" aizvadīts trīskārtējā Latvijas čempiona un vairākkārtēja Latvijas olimpiskās izlases dalībnieka Jevgēņija Svešņikova (1950–2021) piemiņas turnīrs. Lielmeistaru godināja 75 dalībnieki no desmit federācijām.

Sacensības rīkoja lielmeistars Aleksejs Širovs sadarbībā ar Rīgas un Latvijas Šaha federācijām. Spēlētājiem katru dienu nācās aizvadīt pa sešām rapida kārtām. Apdomas laiks bija 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu ar FIDE ātrā šaha reitinga aprēķinu.

Gan balvu fonds (3450 eiro), gan dalībnieku ģeogrāfija (Čehija, Anglija, Spānija, Igaunija, Francija, Vācija, Latvija, Polija Šveice un Ukraina), gan to tituli un nopelni padarīja šīs sacensība par šogad līdz šim prestižākājām Latvijā.

Reitingfavorīts bija lielmeistars, Latvijas šaha skolas audzēknis Daniels Frīdmans (2607), aiz kura sekoja GM Aleksejs Širovs (Spānija, 2584), GM Normunds Miezis (2501), GM Arturs Jusupovs (2483), Jevgēņija Svešņikova dēls IM Vladimirs Svešņikovs (2424) un GM Edvīns Ķeņģis (2414).

Neskatoties uz šiem iepriekšminētajiem uzvārdiem, pēc pirmās dienas vienīgais līderis ar 5,5 punktiem bija bija FM Matīss Mustaps (2287). Tiesa, cīņas ar lielmeistariem viņam bija priekšā tikai nākamajā dienā. Uzņemto tempu mūsu meistaram noturēt neizdevās un finišā viņam devītā vietā – tieši atbilstoši reitingam.

Otrajā dienā pamīšus pirmo vietu ieņemot gan Širovam, gan Fridmanam, noslēgumā abi tika pie 9,5 punktiem no 12. Labāks papildrādītājs bija Spānijas lielmeistaram, kurš arī kļuva par Svešņikova memoriāla uzvarētāju. Pie kam – klātienes turnīros otro gadu pēc kārtas. Pa 9 punktiem ieguva un attiecīgi nākamās vietas ieņēma IM Vladislavs Larkins (2374) un GM Arturs Jusupovs, piektais ar 8,5 punktiem bija IM Vladimirs Svešņikovs, bet 8 punktus iekrāja IM Djego Del Rejs (Spānija, 2343), Arsens Bataševs (2074) un FM Guntis Jankovskis (2139). Pēdējais no viņiem turnīru sāka ar tehnisko zaudējumu, tomēr no "apakšas" spēja aizcīnīties līdz augstajai astotajai vietai.

GM Edvīns Ķeņģis pēdējā kārtā zaudēja nākamajam čempionam Širovam un palika vienpadsmitais, savukārt GM Normunds Miezis pēc septītās kārtas vēl dalīja pirmo vietu, taču tad sekoja tikai viens punkts piecās partijās, kas viņu tabulā noslīdināja uz 18.pozīciju.

Reitinga ziņa šis turnīrs ļoti sekmīgs bija Emīlam Jānim Mieriņam (1991), kuram plus 157 punkti, kā arī reitingbalva kategorijā līdz 2000 punktiem. Kopumā apbalvojumu bija ļoti daudz – 26, jo sacensībās uzsvars bija uz senioru piedalīšanos un sumināšanu. Tāds formāts bija izvēlēts par godu Jevgēņijam Svešņikovam, kurš bija ļoti aktīvs un sekmīgs senioru šahā.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Tā kā turnīrs izdevās ļoti sekmīgs no visiem viedokļiem, organizatori pieļauj iespēju, ka nākamgad tas varētu notikt atkal.

Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Foto no facebook.com