RŠF "Open" turnīrā uzvar galvenais favorīts Reinis Paikens

10.01.2023
Turnīra laureāti. Foto no facebook.com

Rīgas Šaha federācijas (RŠF) telpās, Maskavas ielā 32, nedēļas nogalē notika šā gada pirmais RŠF "Open" turnīrs spēlētājiem ar reitingu līdz 1800. Par uzvarētāju kļuva 14 gadus jaunais Reinis Paikens (1760), kurš bija arī turnīra galvenais reitingfavorīts.

Kā jau varēja paredzēt, klasiskās laika kontroles (30+30) turnīrs gandrīz piepildīja visu spēļu zāli, jo interesi sacensties izrādīja 46 dalībnieki, pārsvarā jaunieši. Franciju pārstāvošā Svena Kota (1431) iedeva šīm sacensībām starptautisku pieskaņu.

Paikens 1.vietu ieguva, vienīgajam izcīnot 6 punktus no 7. Piecus pretiniekus viņš uzvarēja, bet ar diviem cīnījās neizšķirti. Interesanti, ka turnīra tabulas pirmajā vietā viņš bija pēc pirmās kārtas un pēc pēdējās. Vidusdaļā līdera lomu uz kādu laiku bija uzņēmies Maksims Otrohovs (1428), kuram bija tikai 17.starta reitings. Tomēr zaudējums Paikenam pēdējā kārtā viņam liedza uzvarētāja titulu, tomēr otrā vieta šajā situācijā arī ir labs panākums. Otrohovs kopā ar tuvākajiem sekotājiem Robertu Rezņiku (1584), Arsēniju Derbeņevu (1506) un Tomu Jeronoviču (1516) ieguva pa 5,5 punktiem. Par puspunktu atpalika Romāns Tolmačevs (1506) un Daniels Beniosevs (1438).

Tolmačevs un Derbeņevs šajā turnīrā parūpējās par garāko partiju – 134.gājieni. Zirga un laidņa cīņu uz dažu bandinieku fona pārtrauca tiesnesis, fiksējot neizšķirtu vienādā pozīcijā, ļaujot atviegloti nopūsties pārējiem turnīra dalībniekiem, kuri jau bija gatavi nākamajai kārtai.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Reitinga ziņā ļoti sekmīgas šīs sacensības bija Otrohovam (1428), kurš pieplusoja 120 punktus, savukārt Aļonai Tolmačevai (1252) tas izdevās par 114,4 punktiem. Savukārt trīs spēlētāji februārī iegūs savu pirmo FIDE klasisko reitingu.

Rīgas Šaha federācija informē, ka šādi turnīri (ar reitingu līdz 1800) notiks arī turpmāk. Nākamais būs 5.–7.februārī, pēc tam 3.–5. martā. Tad iespējams, tikai rudens sezonā. Arī pērn bija tāds pats princips, kad notika seši posmi. Spēlētāji laipni aicināti pieteikties, kamēr vēl ir tāda iespēja, jo februāra pieteikumā 10.janvārī redzami jau 32 uzvārdi. Zāles ietilpība ir 54.

Turnīra garākā partija. Foto no facebook.com