Atskats uz aizvadīto 2022.gadu Latvijas šahā

28.12.2022
Foto no facebook.com.

Ne mirkli nevilcinoties, par aizvadītā gada svarīgāko notikumu noteikti jāatzīst klātienes šaha atgriešanos. Tikai ar FIDE reitinga apskaiti aizvadīti vairāk nekā 230 turnīri. Latvijas šaham 2022. gads ir izvērties notikumiem pārbagāts un par svarīgākajiem no tiem atcerēsimies šajā apkopojumā.

Marta vidū federācijas prezidenta amatu atstāja uzņēmējs, jurists un lielmeistars Māris Krakops. Viņš šajā amatā bija kopš 2019. gada augusta. Māra Krakopa laiks Latvijas Šaha federācijā sakrita ar nepieredzēti grūtu situāciju pasaulē – pandēmija, ekonomiskā krīze, saasinātā ģeopolitiskā situācija ir tikai daži no piemēriem. Nenoliedzami, virkne šo apstākļu ir kavējusi un citādāk ietekmējusi vairāku ideju realizāciju. Latvijas Šaha federācija ir pateicīga Mārim Krakopam par viņa ieguldījumu un darbu Latvijas šaha attīstībā un novēl jaunus karjeras izaicinājumus. Kopš viņa aiziešanas no valdes priekšsēdētāja amata Latvijas Šaha federācija strādājusi bez prezidenta, bet 2023.gadā šī situācija tiks labota.

Pārmaiņas Latvijas Šaha federācijas valdē gan neietekmēja šaha dzīves attīstību, par kuru rūpējas vietējas pašvaldības, šaha klubi, organizatori, treneri un šaha spēles entuziasti. Klātienes šaha uzplaukums ir tieši viņu nopelns! Gada laikā oficiālie šaha turnīri tika aizvadīti 27 pilsētās (pēc alfabēta) – Alūksnē, Ādažos, Baldonē, Baložos, Balvos, Carnikavā, Cēsīs, Dobelē, Dundagā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Kuldīgā, Ķegumā, Liepājā, Limbažos, Madonā, Olainē, Pļaviņās, Rēzeknē, Rīgā, Salaspilī, Saulkrastos, Siguldā, Talsos, Tukumā, Valkā un Ventspilī.

Jāatzīmē, ka Latvijas šaha kalendārā parādījušies arī vairāki jauni turnīri, tostarp Olaines šaha kluba rīkotās sacensības "Spēlē dāmas", šaha festivāls "Cēsis", Jūrmalas "Masters Cup" un Madonas novada atklātais šaha čempionāts. Apsveicam organizatorus ar veiksmīgu debiju un novēlam, lai šie turnīri kļūtu par ikgadējiem tradicionālajiem! Turklāt acu priekšā ir lielisks piemērs – Rīgas Tehniskās universitātes atklātais šaha festivāls, kurš norisinājās jau 11. reizi un jau vairāku gadu garumā ir uzskatāms par lielāko Ziemeļeiropā. Esam pateicīgi Rīgas Tehniskajai universitātei un personīgi Egonam Lavendelim par lielisku sadarbību un novēlam festivāla ilgmūžību!

Aizvadītais gads Latvijas šahā priecēja ne tikai ar turnīru kuplo skaitu, bet arī ar sociāli nozīmīgām iniciatīvām. Pateicoties Starptautiskās Šaha federācijas mērķtiecīgam un aktīvam darbam Danas Reiznieces-Ozolas personā, Latvijā tika uzsākti divi sociālie šaha projekti. Projekta "Chess for Freedom" (tulkojumā – Šahs brīvībai) ietvaros Dana Reizniece-Ozola, Zigurds Lanka, Ilze Bērziņa un Sergejs Kļimakovs vairāku mēnešu laikā vadīja šaha nodarbības divās ieslodzījuma vietās, sagatavojot šo ieslodzījumu vietu pārstāvjus dalībai starpkontinentionālajā tiešsaistes šaha čempionātā. Savukārt pateicoties uzņēmīgā trenera Viestura Kapčes pašatdevei projekta "Infinite Chess" (tulkojumā – Bezgalīgais šahs) ietvaros iespēja apgūt šahu parādījusies arī bērniem un jauniešiem ar autiskā spektra sindromu.

Priecē, ka Latvijas šahistu un šaha funkcionāru panākumi neaprobežojas tikai ar mūsu valsts teritoriju, bet gan ir spilgti redzami arī starptautiskajā skatuvē. Tā, 2022.gadā, Latvijas sieviešu izlase pirmo reizi mūsu valsts šaha vēsturē izcīnījusi zelta medaļas pasaules čempionātā komandām senioriem, bet trīspadsmitgadīgā daugavpiliete Sofja Vasiļjeva kļuva par Eiropas čempioni rapidā un blicā savā vecuma grupā. Izņemot augstākās raudzes medaļas, mūsu šahisti mājās atveduši arī sudraba un bronzas godalgas. Par pasaules vicečempionēm nedzirdīgo šaha čempionātā komandām kļuva māsas Anastasija un Margarita Parhomenko, bet Daniels Beniosevs izcīnīja trešo vietu Eiropas Savienības čempionātā. Ar šo beidzas tikai Latvijā atvesto medaļu saraksts, bet izcilo rezultātu sarakstu varētu turpināt vēl ilgi. Latvijā šobrīd tiešām ir ļoti daudz talantīgu bērnu un jauniešu, tāpēc ir liels pamats lolot cerības, ka jau tuvākajā laikā mūsu starptautisko titulu īpašnieku vidū būs sagaidāms papildinājums.

Aizvadītajā gadā šis saraksts papildinājās ar diviem Latvijas šahistiem, par FIDE meistariem kļūstot Edgaram Unguram un Agnesai Ter-Avetisjanai, savukārt FIDE tiesneses kategoriju ieguva trenere un turnīru organizatore Poļina Ni.

Par sagaidāmu, bet no tā ne mazāk nozīmīgu, sasniegumu uzskatāma arī Danas Reiznieces-Ozolas pārvelēšana Starptautiskās Šaha federācijas valdes priekšsēdētāja vietnieces amatā un Eiropas Šaha savienības viceprezidentes amatā.

Runājot par jaunieviesumiem, aizvadītajā gadā Latvijas Šaha federācija pirmo reizi sarīkoja finansiālā atbalsta konkursu federācijas biedriem – šaha klubiem to rīkoto pasākumu organizēšanai. Atkarībā no budžeta iespējām, šādu iniciatīvu ir plānots turpināt arī nākamajā gadā. Kā 2023.gada galvenos mērķus Latvijas Šaha federācija izvirzījusi Latvijas komandu čempionāta atjaunošanu klasiskajā šahā un Latvijas čempionāta prestiža celšanu.

Gada garumā Latvijas Šaha federācijas darbību atbalstīja vairākas organizācijas, kuram federācija vēlas pateikties. Latvijas Šaha federācija izsaka pateicību viesnīcai "Pullman Riga Old Town", Transporta un sakaru institūtam un biznesa augstskolai "Turība" par atbalstu federācijas rīkoto pasākumu organizēšanā.

Federācija ir pateicīga tūrisma aģentūrai "Palidosim.lv" par atbalstu ceļojumu plānošanā uz starptautiskajiem šaha turnīriem ārvalstīs. Tāpat federācija pateicas Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijai un Latvijas Sporta federāciju padomei, bez kuru atbalsta federācijas darbība nebūtu iespējama.

Toms Kalniņš, Latvijas Šaha federācijas ģenerālsekretārs