Latvijas jauniešu komanda šaha olimpiādi sāk ar uzvaru

02.10.2022
Latvijas izlase rudens drēbēs Rīgas lidostā pirmo došanās uz Nahičevānu.

Svētdien Azerbaidžānas pilsētā ar senām un stiprām šaha tradīcijām Nahičevānā sākās pasaules olimpiāde U-16 vecuma grupas komandām, kurā kopumā ir pārstāvētas 34 vienības, arī Latvija.

Latvija šajās sacensībās piedalās trešo reizi. Mūsu komandu pārstāv Jevgēņijs Springis (2057), Aleksejs Adamovičs (2051), Marats Francs (1976), Arsēnijs Savičevs (1878), Artjoms Zajakins (1810) un Naomi Maklakova (1625). Komandas kapteinis ir FIDE meistars un treneris Verners Putka.

Olimpiāde notiks Šveices sistēmas deviņās kārtās līdz 10.oktobrim bez brīvdienām. Katrā mačā spēlē četri pret četri, no kuriem vienai jābūt meitenei. Tādējādi Naomi Maklakovai nāksies aizvadīt deviņas klasiskā šaha partijas pēc kārtas bez atpūtas dienām, atšķirībā no zēniem, kuri var variēt ar sastāvu.

Pēc vidējā starta reitinga Latvija ir 16.vietā no 34, tādēļ pirmajā kārtā tika ielozēts lejasgala pretinieks Ēģipte, kuru mūsējie pārliecinoši uzvarēja ar 4:0. Pirmdien cīņa ar vienu no trijām Turcijas komandām.

Visas komandas, dalībnieki un rezultāti apskatāmi http://chess-results.com.

Nahičevāna no Latvijas nav viegli sasniedzama, tādēļ komandai nācās lidot ar diviem reisiem, pie kam Stambulas lidostā pavadīt faktiski visu nakti. Pēc ielidošanas Nahičevānā ilgi un rūpīgi pārbaudīti visi dokumenti, arī elektroniskās vīzas, bet pēc tam komanda policijas eskorta vadībā aizvesta uz viesnīcu. Kā atzina Putka, pilsēta ir ļoti plaša, bet ne tik blīvi apdzīvota, tādēļ nepamet sajūta, ka tur ir maz cilvēku. No Latvijas rudenīgajiem apstākļiem mūsējie ieradušies pamatīgā vasarā, jo dienā temperatūra pārsniedz plus 30 grādus. Kaut arī viesnīca skaitās pieczvaigžņu, nācies piedzīvot dažus pārsteiguma brīžus, piemēram, brokastīs zviedru galdā gaļu nevis pats vari ņemt cik gribi, bet to izsniedz katram pa gabaliņam speciāls tam norīkots cilvēks.

Spēlēšana notiek Nahičevānas Šaha centrā, un tur gan viss esot ļoti labā līmenī. Zāle ir smuka, par visu ir padomāts (kā nekā, olimpiādi atklāja pats FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs), ir arī daudz brīvprātīgo palīgu, tiesa, arī tādi, kas nerunā ne angliski, ne krieviski. Pie katra maču galda atrodas tāda novitāte speciāls stends, kur jāieliek komandu nosaukumi un dalībnieku uzvārdi, kā arī var redzēt rezultāta izmaiņu lapas. Tas ir ļoti uzskatāmi.

Atgādināsim, ka 2018.gadā Latvija ieņēma 33.vietu, bet 2016.gadā – 26.

Latvijas izlase atgriezusies vasarā – Nahičevānas ielās.