Festivālā "RTU Open 2022" uzvar Lietuvas lielmeistars Pauļus Pultinēvičus

23.08.2022
Pauļus Pultinēvičus. Foto: Ieva Salmane

Viens no Ziemeļeiropas lielākajiem šaha notikumiem noslēdzas ar Lietuvas šaha lielmeistara Pauļa Pultinēviča uzvaru. "RTU Open" notika jau vienpadsmito reizi, pulcējot ap 700 spēlētāju no 30 pasaules valstīm.

Festivāla galvenajā turnīrā 144 dalībnieku konkurencē P. Pultinēvičs izcīnīja sešas uzvaras, trīs reizes spēlēja neizšķirti un kopsummā ieguva 7,5 punktus. Par puspunktu no viņa atpalika trīs lielmeistari – Toms Kantāns (Latvija), kurš pēc papildrādītājiem tika ierindots otrajā vietā, Ērik Blomkvists (Zviedrija), kurš ieguva bronzu, un Kaido Kulaots (Igaunija).

Jauniešu vidū labākos rezultātus ieguva Elhams Abdrlaufs (Norvēģija), ar 6,5 punktiem viņš festivāla kopvērtējumā ieņem sesto vietu. Labākā seniora nosaukumu izcīnīja Igors Gleks (Beļģija), ar sešiem punktiem ierindojoties 12.vietā kopvērtējumā, bet dāmu konkurencē nepārspēta palika lielmeistare Laura Rogule (Latvija). Viņai 5,5 punkti un 29. vieta. Rezultāti: chess-results.com.

Amatieru turnīrā ar septiņiem punktiem finišu sasniedza divi spēlētāji – Anahita Muradjana (Armēnija) un Aivars Skuja (Latvija). Pateicoties labākiem papildrādītājiem, par uzvarētāju tika kronēta A. Muradjana. Bronzu izcīnīja Emīls Jānis Mieriņš (Latvija). Rezultāti: chess-results.com.

Par jauniešu turnīra uzvarētāju ar astoņiem punktiem pārliecinoši kļuva Reinis Valdats (Latvija), par punktu apsteidzot Antonu Ričagovu (Igaunija) un Karolu Milcuču (Polija), kuri attiecīgi ieņem otro un trešo vietu. Rezultāti: chess-results.com.

Abos amatieru nedēļas nogales turnīros bija izteikta vietējo spēlētāju dominance. C turnīrā par uzvarētāju kļuva Valdis Saulespurēns (seši punkti), kurš pārstāv ASV šaha federāciju, kuram seko Renārs Osis un Arvīds Andrejevs. Rezultāti: chess-results.com.

Savukārt īsā klasiskā šaha jeb D turnīrā uzvarēja Larisa Gordijeviča (Latvija), iegūstot 6,5 punktus un apsteidzot Valēriju Rižihu un Vadimu Voronovu (Lietuva). Rezultāti: chess-results.com.

Pēc festivāla noslēguma notika tradicionālais ātrspēles turnīrs, kurā triumfēja Lietuvas izlases dalībnieki. Uzvaru ar 10 punktiem izcīnīja Tomass Laurušas, kam sekoja P. Pultinēvičus un Titas Stremāvičus. Labākais no Latvijas bija Matīss Mustaps (5. vieta). Rezultāti: chess-results.com.

"RTU Open 2022" ģenerālatbalstītājs ir Rīgas Tehniskā universitāte. To atbalsta arī Rīgas valstspilsētas pašvaldība, Starptautiskā Šaha federācija, Latvijas Sporta federāciju padome, Izglītības un zinātnes ministrija, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1" un Latvijas Šaha federācija.

Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja

Toms Kantāns. Foto: Ieva Salmane
Ēriks Blomkvists. Foto: Ieva Salmane