Latvijas šahistes uzvar Šrilanku, bet šahisti zaudē Kanādai

07.08.2022
Laura Rogule. Foto no chessolympiad.fide.com

Latvijas sieviešu šaha komanda svētdien izcīnīja uzvaru Indijā notiekošās šaha olimpiādes devītās kārtas duelī, savukārt vīriešu komanda piedzīvoja zaudējumu, ziņo aģentūra LETA.

Sieviešu turnīrā Latvijas komanda ar 3,5:0,5 uzvarēja Šrilanku. Uzvaras izcīnīja Laura Rogule un Nellija Maklakova ar baltajām un Agnesa Ter-Avetisjana ar melnajām figūrām, bet neizšķirti savu maču pabeidza Melānija Luīze Jansone, kura spēlēja ar melnajām figūrām.

Vīriešu komanda "Open" turnīrā ar 0:4 atzina Kanādas pārākumu. Ar baltajām figūrām spēlēja Toms Kantāns un Ritvars Reimanis, bet ar melnajām – Normunds Miezis un Edgars Ungurs.

Latvijas vīriešu komanda "Open" grupā ar piecām uzvarām ieņem 69.vietu 188 komandu konkurencē, bet sieviešu turnīrā Latvijas izlase ar piecām uzvarām un vienu neizšķirtu ieņem 48.vietu 162 komandu vidū.

44. šaha olimpiāde Indijas pilsētā Čennai norisināsies līdz otrdienai, šahistiem aizvadot 11 kārtas.

Šaha olimpiāde tiek rīkota ik pēc diviem gadiem, taču 2020.gadā paredzētās sacensības tika atceltas Covid-19 pandēmijas dēļ.

2018.gadā Latvijas sieviešu izlase ieņēma 36.vietu, bet vīriešu vienība noslēdza sacensības 45.pozīcijā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās olimpiādes 1924.gadā Parīzē, kad Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Līdz šim pēdējā medaļa izcīnīta 2010.gadā, kad Ilze Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīriešu komanda bija piektā, bet sievietes izcīnīja 12.vietu.