Latvijas šahisti devušies uz olimpiādi Indijā

26.07.2022
Latvijas šahisti otrdienas rītā Rīgas lidostā.

Otrdienas, 26.jūlija, agrā rītā lidostā "Rīga" sākās pirmo Latvijas šahistu ceļš uz pasaules šaha olimpiādi, kas 28.jūlijā sāksies Indijas pilsētā Čenajā. Sporta veida vēsturē 44.olimpiādes pirmā kārta sāksies 29.jūlijā, bet pēdējā, 11.kārta, paredzēta 9.augustā.

Uz tālo Indiju mūsu sportistu ceļi ir visai dažādi un sarežģīti. Otrdien no Rīgas izlidoja Laura Rogule, Ilze Bērziņa, Agnesa Stepania Ter-Avetisjana, Edgars Ungurs, Maksims Golubovskis, Nellija Maklakova un Melānija Luīze Jansone. Pirmā pietura ir Minhene (Vācija), tad Abū Dabī (Apvienotie Arābu Emirāti), un tad visbeidzot Čenaja. Atšķirībā no turpceļa, atpakaļ šie septiņi sportisti lidos maršrutā Čenaja–Abū Dabī–Frankfurte–Rīga. Kopā ceļā būs jāpavada vairāk nekā divas diennaktis.

Trīs šahisti, visi no vīriešu izlases, uz Indiju dosies pa vienam. Lielmeistars Normunds Miezis no Briseles, kur šobrīd aizvada turnīru, Toms Kantāns rīt no Rīgas, bet Ritvars Reimanis – no Viļņas, kurš viņš šobrīd strādā un dzīvo.

Šis mūsu izlasēm ir paaudžu maiņas laiks, tādēļ komandās ir daudz debitantu. Sieviešu izlasē tās ir Agnesa Stepania Ter-Avetisjana, Nellija Maklakova un Melānija Luīze Jansone, bet vīriešiem – Edgars Ungurs, Maksims Golubovskis un Ritvars Reimanis. Vispieredzējušākā ir Bērziņa, kurai šī būs jau vienpadsmitā olimpiāde. Par kapteiņiem izraudzīti Ungurs un Maklakova.

Pēc starta reitinga kungi ir 64.vietā no 188 vienībām, bet dāmas ir tieši piecdesmitās no 162. Augsti uzdevumi šogad nav izvirzīti. Gandarījums būs tad, ja izdosies finišēt labākā vietā par savu starta reitingu. No favorītiem šogad nespēlē Krievija un Ķīna. Pirmā ir diskvalificēta par kara izraisīšanu pret Ukrainu, otrā atteicās braukt, argumentējot to ar "Covid-19" pandēmiju saistītām problēmām.

Bez 10 Latvijas šahistiem Čenajā būs vismaz vēl četri mūsējie. Olimpiādes organizēšanā iesaistīti Dana Reizniece-Ozola un Toms Kalniņš, tiesās Andra Cimiņa, bet Zigurds Lanka trenēs Lihtenšteinas izlasi.

Olimpiādes oficiālā mājaslapa: https://chessolympiad.fide.com/

Atgādināsim, ka pirms diviem gadiem olimpiāde nenotika "Covid-19" dēļ, bet 2018.gadā Batumi (Gruzija) sievietes ieņēma 36.vietu, bet vīrieši – 45.