Rekordliels dalībnieku skaits Fēliksa Circeņa piemiņas turnīrā

29.05.2022

Ādažu vidusskolā sestdien, 28.maijā, tika aizvadīts jau piektais pēc skaita Fēliksa Circeņa piemiņas turnīrs šahā, kas šoreiz pulcēja 61 dalībnieku, kuri startēja zem septiņiem karogiem: Latvijas, Lietuvas, Francijas, Spānijas, Ungārijas, Kanādas un FIDE.

Tik plaša ģeogrāfiskā pārstāvniecība F.Circeņa piemiņas turnīrā vēl nebija bijusi! Priecēja arī lielais dalībnieku skaits no Ādažu novada. Turnīrs notika pēc Šveices sistēmas 7 kārtās; laika kontrole uz visu partiju bija 10 minūtes un 5 sekundes klāt par katru izdarītu gājienu.

Savu augsto klasi apliecināja Aleksandrs Motiļevs, kurš ir bijis gan Krievijas, gan Eiropas čempions, bet šajā turnīrā startēja zem FIDE karoga. Pārspējot savu sīvāko sāncensi, zem Spānijas karoga spēlējošo Spānijas lielmeistaru Alekseju Širovu, Aleksandrs Motiļevs ieguva 7 punktus no 7 iespējamajiem un pelnīti izcīnīja pirmo vietu. Jāatzīmē, ka viņš pieder pie tiem 44 Krievijas šahistiem, kas jau Ukrainas kara sākumā parakstīja aicinājumu Krievijas Federācijas prezidentam izbeigt karu Ukrainā. Aicinājumā tika norādīts, ka "Šahs māca atbildību par savām darbībām; katram gājienam ir nozīme, bet kļūda var novest pie neatgriezeniska fatāla iznākuma". Kā privātā sarunā atzina Aleksandrs Motiļevs, tad Krievijas šahisti ir vienīgie no visām Krievijas Federācijas sporta federācijām, kas atklāti nostājušies pret karu Ukrainā. Šobrīd viņš pamatā uzturas Serbijā, uz kurieni drīzumā centīsies aizvest arī savu ģimeni.

Turnīrā otro vietu izcīnīja Spānijas lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš ieguva 6 punktus (vienīgais zaudējums Aleksandram Motiļevam), bet trešo vietu ar 5,5 punktiem izcīnīja Rīgas FIDE meistars Nikolajs Katišonoks. Tālākās vietas ar 5 punktiem jau dalīja vairāki šahisti, bet pēc koeficienta 4.vietā Baltezera pārstāvis Jurijs Agafonovs, piektais rīdzinieks Aivars Laizāns, bet sestais Rīgas parstāvis Igors Ivanovs.

No senioriem S-50 grupā spēcīgākais bija rīdzinieks Kārlis Gobleja, bet S-65 grupā Salacgrīvas pārstāvis Aivars Skuja. Starp dāmām labākais rezultāts bija Daugavpils pārstāvei Stefānijai Dombrovskai, bet labākais rezultāts starp ādažniekiem bija FIDE meistaram Jānim Grasim. Balvas saņēma arī labākie juniori U-10, U-12, U-14, U-16 un U-18 kategorijās.

Pirmo sešu vietu ieguvēji, labākā dāma un labākie seniori S-50 un S-65 grupās saņēma naudas balvas. Bija arī pārsteiguma balvas – visjaunākajam dalībniekam  (Kirilam Mihailovam), visvecākajam dalībniekam (Jānim Visockim), labākajam Ādažu militārās bāzes pārstāvim (Eiženam Smitam no Kanādas), labākajam Ādažu vidusskolas pārstāvim (Gustavam Hugo Jokstam), bet gandarījuma balva pienācās Kristapam Krustkalnam no Carnikavas.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Liels paldies Ādažu vidusskolas vadībai, jo sevišķi Česlavam Batņam un Dacei Dumpei, par sadarbību turnīra organizēšanā, kā arī biedrības "Ādažu uzņēmēji" valdes priekšsēdētājam Uldim Štēbelim par sagādātajām pārsteiguma balvām.

Tiksimies atkal pēc gada maija pēdējā sestdienā nu jau sestajā Fēliksa Circeņa piemiņas turnīrā!

Turnīra direktors, FIDE meistars Jānis Grasis