Olimpiāde šogad Krievijā nenotiks, Reizniece-Ozola aicina pārskatīt attiecības ar sponsoriem no Krievijas

25.02.2022
Dana Reizniece februāra vidū Meksikā. Foto no facebook.com/dana.reizniece

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) rīkotājdirektore un valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola aicina organizāciju pārskatīt attiecības ar sponsoriem no Krievijas, ziņo aģentūra LETA.

FIDE Padome piektdien arī lēma, ka Krievijā šogad nenorisināsies 44. šaha olimpiāde, tajā skaitā sacensības personām ar invaliditāti, kā arī tur netiks aizvadīts FIDE kongress.

Reizniece-Ozola sociālajā vietnē "Facebook" raksta, ka apstākļos, kuros Krievija īsteno brutālu uzbrukumu Ukrainai, tā nedrīkst rīkot šaha pasākumus un sacensības.

"Šajos apstākļos arī aicinu savus kolēģus pārskatīt attiecības ar sponsoriem un pārcelt FIDE operatīvo darbību no Krievijas," teikts Reiznieces-Ozolas paziņojumā.

Viņa arī uzsver, ka Krievijas militārais uzbrukums Ukrainai ir nosodāms un šādai rīcībai nav nekādu attaisnojumu.

FIDE oficiālie partneri ir vairākas Krievijas kompānijas – Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom", kalnrūpniecības uzņēmums "Norilsk Nickel", minerālmēslu ražotājs "Phosagro" un juridisko pakalpojumu uzņēmums "ALRUD".

Savukārt FIDE prezidents ir Arkādijs Dvorkovičs, kuru 2018.gada sākumā ASV iekļāva Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto personu sarakstā.

Dvorkovičs no 2012. līdz 2018.gadam bija Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieks. Tāpat viņš ieņēmis vēl vairākus augstus amatus Krievijas valsts pārvaldē.