Viesnīcas "Pullman" čempionātā uzvar Širovs un Mustaps

21.02.2022
Foto: Reinis Riekstiņš

Aizvadītajā nedēļas nogalē aizvadīts viesnīcas "Pullman Riga Old Town Hotel" rapida un blica čempionāts. Rapidā uzvarēja Spāniju pārstāvošais lielmeistars, rīdzinieks Aleksejs Širovs, kurš 9 partijās uzvarēja visus pretiniekus. Blicā, kas notika dienu vēlāk, dramatiskā finālā uzvarēja FIDE Matīss Mustaps.

Viesnīcas "Pullman" čempionāts notika ceturto reizi, pulcējot 139 šahistus no septiņām valstīm. Rapida čempionātā, kurš notika 19. februārī, dalībnieki izspēlēja 9. kārtas. Katrā partijā katram spēlētājam tika dots apdomas laiks 10 minūtes uz partiju un papildus 5 sekundes par katru izdarīto gājienu.

Rapida čempionāta līderis bija šobrīd 32. pasaules stiprākais šahists, 2000.gada pasaules vicečempions FIDE versijā, lielmeistars Aleksejs Širovs. Viņa piedalīšanās faktiski uzlika intrigu par to ar cik punktiem viņš uzvarēs šo turnīru, nevis vai to uzvarēs. Širovs uzvarēja visus deviņus pretiniekus un ieguva pirmo vietu. Lieliski startēja Marats Francs, kurš februāra sākumā uzvarēja Latvijas vīriešu ¼ finālā. "Pullman" čempionatā Francs izcīnija 7.vietu, lai arī startēja ar 19. kārtas numuru.

Pēc rapida turnīra noslēguma tika aizvadīta arī lielā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš šaha vēstures interesents. Atbildot uz 30 dažādiem āķīgiem jautājumiem, par uzvarētāju kļuva Raivis Kristians Pakalns.

Dienu vēlāk, 20.februārī, 73 dalībnieku sastāvā norisinājās blica čempionāts, kur katram dalībniekam uz partiju tika dotas 3 minūtes un 2 sekundes.
Šogad cīņu par blica kausu pēc 7. kārtas turpināja astoņi labākie šahisti, kuri sacentās izslēgšanas mačos. Finālmačā Matīss Mustaps satikās ar Arsenu Bataševu. Abu mačs pēc divām partijām beidzās neizširti 1:1. Lai noskaidrotu uzvarētāju, tika spēlēta tā saucamā "Armagedona" partija, kurā ar baltajām figūrām spēlējošajam šahistam ir dotas 5 minūtes uz partiju, bet ar melnajām figūrām spēlējošajam 4 minūtes. Neizšķirta gadījumā par uzvarētāju tiek atzīts spēlētājs, kurš spēlēja ar melnajām figūrām. Tomēr FIDE meistars Matīss Mustaps spēja uzvarēt izšķirošo partiju, un pirmo reizi kļuva par "Pullman" čempionāta blica čempionu.

Turnīra organizatori pateicas par atbalstu viesnīcai "Pullman", "Raiskumietim" un "Brain Games".

Rapida turnīra rezultāti:
1. Aleksejs Širovs (Spānija) 9 punkti.
2. Maksims Golubovskis (Latvija) 7.5 punkti
3. Guntars Antoms (Latvija) 7 punkti
4. Kristaps Kretainis (Latvija) 7 punkti
5. Aleksandrs Jazdanovs (Latvija) 7 punkti
6. Ilze Bērziņa (Latvija) 7 punkti
7. Marats Francs (Latvija) 7 punkti

Blica turnīra rezultāti:
Fināls: Matīss Mustaps – Arsens Bataševs 2:1
½ fināls:
Matīss Mustaps – Maksims Golubovskis 2:0
Arsens Bataševs – Rolands Bērziņš 1.5: 1.5

Visi turnīra rezultāti: chess-results.com/tnr600456.aspx?lan=1&art=1&rd=9

Partijas .pgn formātā: rapids, blics

Andris Tihomirovs