Miķelsons – jaunākais Latvijas čempions šaha kompozīciju risināšanā

04.09.2021
Latvijas čempionāta laureāti (no kreisās) Modris Rāviņš, Miķelis Emīls Miķelsons, Ēriks Mieriņš.

28.augustā notika 47.Latvijas čempionāts šaha kompozīciju risināšanā. Šogad tas bija organizēts divās vitās: Rīgā (16 dalībnieki) un Belgradā (9 dalībnieki).

Rīgā par čempionāta norises vietu kļuvusi privātmāja un pat privātdārzs! Starp 16 dalībniekiem vecumā no 13 līdz 82 gadu mums piebiedrojas arī viesi no Lietuvas, četri spēcīgākie risinātāji!

Par nacionālā čempionāta medaļu ieguvējiem kļuva:
1. Miķelis Emīls Miķelsons (51,5 punkti / 70)
2. Ēriks Mieriņš  (46,5  punkti / 70)
3. Modris Rāviņš  (39,5 punkti / 70)

No visiem 47 Latvijas čempionātu dalībniekiem Miķelis Emīls Miķelsons ir jaunākais čempions! Arī uzlabojis savu reitingu par 16,08 punktiem. Ir jāmin, ka atnākot uz čempionātu ar reitingu 1847,51, Miķelim Emīlam performances reitings sasniedza daudz augstāku līmeni – 2185.03!

"Vai tas bija pārsteigums, ka par Latvijas čempionu kļuva juniors Miķelis Emīls Miķelsons?! Laiks rādīs, bet no visas sirds apsveicam viņu ar šo ievērojamo panākumu! Ļoti žēl, ka viņa treneris Aivars Stašāns nevarēja vērot sava audzēkņa triumfu. Cerēsim, ka Aivara cīņa ar 21.g.s. izplatītāko slimību beigsies veiksmīgi un viņš atkal būs mūsu pulkā. Vecā gvarde vēl turas - Modris Rāviņš, Ēriks Priednieks, Antons Gajevskis, Māris Kaktiņš, bet jaunā paaudze liek jau ar sevi nopietni rēķināties," saka Stasis Granauskis, dalībnieks no vecas gvardes.

Laurai Rogulei šīs čempionāts ir iekritis dienā, kad viņas ceturtajai meitiņai palika viens mēnesis! Kaut gan pirmā kārta viņai gāja grūti, otras kārtas rezultāti, neskatoties uz nogurumu, bija pat labāki par  čempiona rezultātiem. Malacis!

Bet jaundzimušās tētis Ēriks Mieriņš, izcīnījis otro vietu, uzlaboja savu reitingu par 11,37 punktiem.

Bija liels prieks redzēt Ēriku Priednieku, kuram novembrī paliks 82 gadi! Ēriks ir bijis 1. Latvijas risināšanas čempionāta sudraba medaļas ieguvējs vēl tālajā 1972.gadā! Renātei Vidruskai šī arī bija pirmā pieredze risināšanas sacensībās. Paldies par interesi, gaidīsim atkal!

Īpašs paldies Stasim Granauskim - mūsu pasākumu dvēselei! Par bildēm, par palīdzību un atsaucību, par visām pozitīvam emocijām, neskatoties uz paša rezultātiem! Dažreiz nevis rezultāts ir galvenais, bet mūsu kopīgā interese, tas ko varam nobaudīt kopā. Lai tas būtu ne tikai risināšana, bet arī draugu sanākšana!

Labākie Latvijas juniori līdz 20 gadiem:
1. Emīls Tabors (37.5 p.)
2. Kirills Bogdanovičs (20,5 p.)
3. Artjoms Burenkovs (20 p.)

Emīlam Taboram arī 1. kārta gāja grūtāk, bet 2. kārtas rezultāti viņam palīdzēja izcīnīt pirmo vietu un arī uzlabot reitingu par 5,27 punktiem.

Prieks par Kirillu un Artjomu, kuri pēc 1,5 gadu pārtraukuma saglabāja gan interesi gan prasmes risināšanā,  un arī Agnesi Ter-Avetisjanu, jaunāko dalībnieci, kas dabūja savu pirmo risināšanas pusreitingu, un 20. vietu starp 25 dalībniekiem, kaut gan viņai šī bija pirmā pieredze šāda līmeņa risināšanas sacensībās.

Par atklātā čempionāta uzvarētājiem kļuva :
1.Martinas Limontas (Lietuva) – 70 p., laiks: 214 min (no 240)
2.Vidmantas Satkus (Lietuva) – 70 p., laiks: 224 min  (no 240)
3.Miodrags Mladenovičs (Serbija) – 69 p., laiks: 179 min  (no 240)

Martinas Limontas un Vidmantas Satkus ieguva maksimālo punktu skaitu (70 p. no 70), tādēļ uzvarētāju noteica pēc patērētā laika risināšanai un šeit veiksmīgāks izrādījās Martinas, kurš ir bijis 10 minūtes ātrāks par Vidmantu.

Čempionāta rezultāti, problēmas un risinājumi ir publicēti  Pasaules Šaha kompozīcijas federācijas (WFCC) reitinga sacensību kalendārā.

Čempionāta tiesnieši: Antons Gajevskis un Jūlija Visocka.  

No 14 problēmām Antons Gajevskis šīm sacensībām bija sagatavojis Latvijas kompozītoru problēmas (Imants Ķīsis, Imants Dulbergs, Zigurds Pigits, Eduards Valciņš, Nikolajs Viesturs, Imants Draiska). Jūlijas Visockas  uzaicinājumam atsaucās daži kompozītori un īpaši šim Latvijas čempionātam sagatavoja 7 oriģinālas šaha kompozīcijas (no 14): Igor Agapov (#3), Christopher Jones (h#3), Petko Petkov (s#3), Marjan Kovačević (#2 & hs#2.5), Steffen Nielsen (+), Vlaicu Crişan & Eric Huber (hs#3).

Belgradā, čempionāta otrajā vietā, kontrolieris bija Borislavs Gadjanski, Serbijas Problēmšaha biedrības prezidents. Serbijas Līgas spēcīgo risinātāju dalība nopietni pacēla mūsu čempionāta reitingu.

Fotogalerijas autori: Jūlija Visocka, Stasis Granauskis, Vilimantas Satkus

Jūlija Visocka