Latvijas zēnu un meiteņu šahā seši jauni čempioni

28.08.2021
Foto: Miervaldis Šteinbergs

Piektdien Olaines slidotavā noslēdzās Latvijas čempionātu fināli visās sešās (no U–8 līdz U–18) vecuma grupās zēniem un meitenēm, kopumā noskaidrojot divpadsmit čempionus. Pirmo reizi zelta medaļas kaklā kāra seši no viņiem.

Meitenēm pie galdiņiem sēdās 41 dalībniece. U–8 vecuma grupā sacentās četras spēlētājas. Uzvarot visās sešās partijās, par čempioni kļuva Aļona Tolmačeva, kurai tas bija jau otrais tituls. Pa 3 punktiem ieguva Sofija Teremranova un Līva Mieriņa. Visi papildrādītāji bija vienādi, tādēļ nācās spēlēt papildmaču, kur "armagedonā" labāka bija Teremranova.

U–10 grupā labākā ar 6 punktiem no 7 bija Lauma Mieriņa. 5,5 punkti Undīnei Skreitulei, bet 5 – Milānai Gaiļevskai. Arī Laumai Mieriņai šis bija otrais zelts. Pirmais tika iegūts pirms diviem gadiem jaunākajā grupā.

Toties U–12 grupā savu pirmo zelta medaļu meiteņu čempionātos izcīnīja Naomi Maklakova, ko viņa ar prieku varēs pievienot savām trīs sudraba medaļam. Šajā grupā sacentās 14 dalībnieces un bez Maklakovas pārliecinošas favorītes vēl bija Sofja Vasiļjeva, kura U–12 triumfēja pērn, kā arī Marija Kuzņecova, kurai jaunākajās grupās bija tikai augstākās raudzes medaļas. Finišā Maklakovai un Vasiļjevai pa 6 punktiem no 7, bet Kuzņecova trešā pozīcija ar 5,5 punktiem.

U–14 kategorijā ar 4,5 punktiem no 5 par čempioni kļuva Jekaterina Smirnova, kura pirms diviem gadiem trimufēja U–12 meiteiņu turnīrā. Šoreiz sudrabs Melānijai Luīzei Jansonei (4 punkti), bet bronza – Poļinai Zubovai (3).

Pirmo Latvijas čempionāta medaļu, un uzeiz – zelta, savā karjerā ieguva Ance Reiha, kas ar 3,5 punktiem uzvarēja U–16 vecumā turnīrā. Otro vietu ar tikpat punktiem izcīnīja Darja Zubova, bet goda pjedestālu noslēdza Marija Spirkova ar 3 punktiem.

Vecākajā grupā piedalījās divas meitenes, tādēļ nācās aizvadīt četru partiju maču. Tajā Arīna Petrovska ar 2,5:1,5 pārspēja Annu Kristu Kipļuku. Petrovskai šis bija jau trešais tituls desmit aizvadītajos meiteņu čempionātos. Pirmais nāca 2011.gadā (U–8), bet otrais – 2016.gadā (U–12). Tātad zelts ik pa pieciem gadiem.

Zēnu sacensībās pie galdiņiem sēdās 56 dalībnieki – visās kategorijas pa 10, izņemot U–18, kur cīnījās 6 dalībnieki.

Visjaunākajā grupā savā debijas turnīrā uzvarēja Daniels Benjosevs, kurš nezaudēja ne partiju un ieguva 6 punktus no 7. Par puspunktu no viņa atpalika attiecīgi Patriks Ivulāns un Sergejs Fiļipovs.

Tāpat savā debijas reizē par čempionu kļuva Emīls Steiners, taču vecuma grupā U–10. Ar 6,5 punktiem viņš uzvarēja visai pārliecinoši, tuvākos sekotājus Jegoru Andrusēviču un Nikolaju Platonovu apsteidzot attiecīgi par pusotru un diviem punktiem.

U–12 kategorijā izteikts favorīts bija Latvijas jaunākais meistarkandidāts Artjoms Tolmačevs. Savu favorīta statusu vinš apliecināja, ar 6,5 punktiem iegūstot karjerā otro zelta medaļu. Sudrabs Martijam Krakopam (5 punkti), bet bronza pērnā gada U–10 čempionam Reinim Valdatam (4,5).

Vidēji visātrāt no visiem savas partijas pabeidza Georgijs Germanovs, kuram 7 punkti no 7 iespējamajiem U–14 vērtējumā. Viņam kaklā tika kārta jau sestā zelta medaļa zēnu čempionātos. Vēl Germanova kontā ir divas bronzas. Cīņā par pārējām vietām labākie bija Aleksejs Adamovičs (5,5 punkti) un Artjoms Zajakins (5).

Gruži kā meitenēm U–16, arī zēmiem šajā grupā uzvarētājam karjerā pirmais zelts. To ar 5,5 punktiem izcīnīja Emīls Jānis Mieriņš, kurš par puspunktu apsteidza Arturu Krastiņu un Jevgēņiju Spriņģi. Pirms diviem gadiem Mieriņam bija bronza U–14 vecumā.

Debitējot U–18 kategorijā un uzvarot visus savus piecus konkurentus, pirmo reizi par valsts čempionu kļuva Atis Frīdenšteins–Brīdiņš. Otrais ar 4 palika Kristaps Reinis Strods, bet vēl punkts mazāk Markam Muceniekam.

Visi rezultāti, dalībnieki un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.