Naomi Maklakova kļūst par Eiropas Savienības čempioni

13.08.2021
Čempionāta laureāti. Foto no jugendschach.at

No 3. līdz 12.augustam Austrijas pilsētā Murekā notika 18. Eiropas Savienības čempionāts klasiskajā šahā bērniem vecumā no 8 līdz 14 gadiem. Šogad Latviju pārstāvēja Rīgas šaha skolas audzēknes māsas Maklakovas – U-12 grupā Naomi (1362) un U-10 grupā Dafne (1111).

Ar meitenēm kopā uz Austriju devās viņu mamma Nellija Maklakova, Rīgas šaha skolas trenere.

Ar 6,5 punktiem 9 partijās Naomi izcīnija 3.vietu grupas kopvērtējumā  un pārliecinošu 1.vietu meiteņu kopvērtējumā, kļūstot par Eiropas Savienības čempioni U-12 vecuma grupā. Dafne ar 4 punktiem ierindojās 19.vietā kopvērtējumā un 6.vietā meiteņu vērtējumā U-10 grupā.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas https://chess-results.com.

Iespaidos par aizvadīto turnīru dalās mamma un trenere Nellija Maklakova: "Uz Austriju devāmies mazā sastāvā, jo ir jāievēro visi "Covid-19" ierobežojumi un rēķinājāmies, ka jebkurā brīdī turnīrs var tikt atcelts, vai dalība turnīrā būs jāpārtrauc pozitīva testa gadījumā. Mureka ir maza, skaista pilsēta pie Austrijas un Slovēnijas robežas Muras upes krastā. Uz Murekā organizētajiem ES jauniešu čempionātiem no Latvijas regulāri devušies jaunie šahisti, piemēram, 2008.gadā U-14 grupā Latvijas šahists Ņikita Meškovs kļuvis par uzvarētāju, Lietuvas pārstāvis Laurušas Tomas finišēja 2.vietā, bet mūsu Latvijas pārstāvis Toms Kantāns 3.vietā. Šobrīd visi šie mazie zēni ir izauguši un kļuvuši par lielmeistariem.

Turnīrā mērķis bija iekļūt trijniekā un tas arī izdevās,  protams, ne bez cīņas. Naomi spēles katru dienu ilga no 3 līdz pat 4,5 stundām un tās bija vienas no garākajām partijām visā turnīrā. Uz katru spēli gatavojāmies gan šahistiski, gan fiziski, mēģinājām būt labā formā un noskaņojumā. Bērniem, īpaši mazajos vecumā, ļoti svarīgi ir kā viņi jūtas – vai ir priecīgi vai bēdīgi, vai labi izgulējušies, atpūtušies, noskaņojušies cīņai. Visgrūtākais noteikti bija izturēt visu līdz galam, jo cīņas spars tikai pieauga, bet klāt nāca nogurums sākot no 7 spēles varēja jau novērot, ka visi turnīra dalībnieki ir saguruši un partijās pielaisto kļūdu skaits tikai pieaug. Arī Naomi pēdējās partijas turnīrā bija ļoti raibas, bet viņai izdevās izturēt spriedzi līdz galam.

Savukārt Dafnei turnīra finišā neizdevās izturēt šo saspringumu, un, lai cik cītīgi viņa centās, tomēr neuzmanības kļūdas, pieredzes trūkums pēdējās trīs partijās lika piekāpties. Īpaši sāpīgi bija piekāpšanās pēdējā partijā, kur jau atklātnē pretiniece atdeva figūru bez jebkāda pamatota iemesla. Un, uzvaras gadījumā, Dafne sev nodrošinātu meiteņu U-10 bronzu, šoreiz satraukums ņēma virsroku un partija tika zaudēta.

Turnīra organizācija bija ļoti laba, jo bija pieejamas tiešsaistes spēļu translācijas un video translācija no spēļu zāles, bija ierīkotas speciālas telpas, kurās ir pieejams bezmaksas interneta pieslēgums, tādejādi novirzot līdzjūtēju pūli tālāk no spēļu vietas. Spēļu zāles bija aprīkotas ar kondicionieriem un jaunieši varēja mierīgi spēlēt garas stundas nepārkarstot, jo sacensību laikā gaisa temperatūra dažas dienas iesila līdz pat +38 grādiem. Zāli uzraudzīja vairāki tiesneši un visas konfliktsituācijas tika momentā atrisinātas un turnīrs aizritēja bez lieliem starpgadījumiem.

Paldies noteikti sakām turnīra direktorei Reginai Golserei un viņas vadītajai komandai, ar kuru kopā viņai izdevās izdevās noorganizēt lieliskas sacensības ar 18 valstu un 143 dalībnieku dalību, šajos "Covid-19" īpaši ierobežojošajos apstākļos. Zināms, ka pagājušajā gadā šis čempionāts nenotika tieši "Covid-19" dēļ."

Naomi Maklakova ir Rīgas šaha skolas trenera FM Vernera Putkas audzēkne. Pagājušā gada rudenī treneris Putka ieteica izmēģināt Baltkrievijas, Minskas šaha skolas organizētos tiešsaistes šaha kursus, kas notika krievu valodā. Un Naomi ļoti iepatikās šāda tematiska padziļinātā šaha apmācība, kas norisinājās paralēli regulārajiem Rīgas šaha skolas treniņiem.

"Turpinājumā Latvijas Šaha federācija piedāvāja apmeklēt šaha kursus, kurus piedāvāja Eiropas Šaha akadēmija, kas notika angļu valodā," stāsta Nellija Maklakova. "Un vēl pieteicāmies uz lielmeistares, 12.pasaules čempiones sievietēm Aleksandras Kosteņukas tiešsaistes šaha skolu, kur janvārī tika atvērta jauna grupa tieši stiprām šaha meitenēm – grupa Čempiones. Esam gandarītas, ka izdevās izveidot sadarbību ar Krievijas treneriem, arī Naomi mazā māsa Dafne mācās ne tikai Rīgas šaha skolā pie V.Putkas, bet reizi nedēļā mācās Kosteņukas skolā internetā. Protams, pārrobežu apmācība jebkurā šaha skolā nav nekādas zelta atslēdziņas uz visiem šaha labirintiem, taču noteikti ir laba iespēja iegūt lielisku pieredzi un šaha zināšanas no citu valstu treneriem, kā arī nostiprināt svešvalodu zināšanas, paplašināt šaha draugu loku Eiropā. Tā, kā droši varam teikt, ka mums pandēmija ir devusi jaunas iespējas apgūt šahu tiešsaistē."