Šaha dienā Latvijā viesojas FIDE prezidents, ievadot festivālu "Rudaga-Kaissa"

20.07.2021

Visā pasaulē 20.jūlijā tiek atzīmēta Starptautiskā šaha diena. Šie svētki tiek atzīmēti ar Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) lēmumu, kas dibināta šajā dienā 1924.gadā.

Tieši šo dienu Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, atzīmēja starptautiskā bērnu un jauniešu šaha festivāla "Rudaga-Kaissa 2021", kas notiek  FIDE aizgādībā, atklāšanas preses konferencē.

Tajā piedalījās FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, FIDE rīkotājdirektore Dana Reizniece-Ozola, Latvijas Šaha federācijas valdes loceklis Toms Kalniņš un turnīra direktore Inese Testeleca. Preses konferencē tika informēts par festivāla norisi, FIDE un pašvaldības atbalstu un Latvijas šaha dzīves aktualitātēm.

Jūrmalas pilsētas priekšedētājs Gatis Truksnis solīja turpināt šaha svētku tradīciju Jūrmalā un pārnest to uz Ķemeriem, kur šobrīt notiek renovācija un atjanošana.

Festivāls "Rudaga-Kaissa" notiks Jūrmalā no 23. jūlija līdz 1.augustam viesnīcas "Semarah hotel Lielupe" zālē "Jurmala hall". Festivāls tiek rīkots jau 13 reizi, taču tas pirmo reizi ir saņēmis starptautiskās šaha federācijas FIDE atbalstu.

Tajā var piedalīties jaunieši līdz 20 gadu vecumam, spēcīgākā jauniete un jaunietis cīnīsies par iespēju kā viesim apmeklēt Pasaules šaha olimpiādi 2022.gadā Maskavā.

Papildus trīs klātienes turnīriem pirmo reizi tiek rīkoti arī tiešsaistes turnīri, kurā jaunieši cīnīsies par iespēju saņemt meistarklases pie pasaules eksčempioniem Antoanetas Stefanovas un Ruslana Ponomarjova. Arī šogad notiks simultānspēles seanss ar lielmeistaru, tikšanās ar zināmiem šahistiem un meistarklases, kurās vecāki apgūs sporta psiholoģiju un citas derīgas zināšanas.

Preses konferencē tika izspēlēta šaha partija starp bērniem – Agnesu Stepaniu Ter-Avetisjanu un Iļju Testeļecu, kā arī Arkādiju Dvorkoviču un Danu Reiznieci-Ozolu. Draudzības spēle beidzās neizšķirti. Un tas ir ļoti simboliski!

Inese Testeleca