Meškovs Pasaules kausa izcīņā nepārvar pirmo kārtu

13.07.2021
Foto no flickr.com/photos/fide

Lielmeistars Ņikita Meškovs otrdien Krievijā pirmajā kārtā piedzīvoja zaudējumu Pasaules kausa sacensībās šahā, divu partiju summā piekāpjoties paragvajietim Giljermo Vaskesam, ziņo aģentūra LETA.

Pirmdien Pasaules kausa pirmās kārtas cīņā Meškovs (2568) ar baltajām figūrām 55.gājienā piekāpās 1997.gadā dzimušajam starptautiskajam meistaram no Paragvajas Giljermo Vaskesam (2527).

Otrdien otrajā partijā abi šahisti nospēlēja neizšķirti, bet Meškovam bija nepieciešama uzvara, lai cīņu turpinātu partijās ar saīsinātu laiku.

Vaskess partijās pret Latvijas sportistu nopelnīja 1,5 punktus un sasniedza nākamo kārtu, kurā pretim stāsies 23 gadus veco poļu lielmeistars Jans Kžištofs Duda (2729), kurš pirmajā kārtā ir brīvs.

Brīvs pirmajā kārtā ir arī pasaules čempions norvēģis Magnuss Karlsens (2847) un rīdzinieks Aleksejs Širovs (2662), kurš šobrīd pārstāv Spāniju. Viņam pirmajā spēlē būs jātiekas ar Jaroslavu Žerebuku no ASV (2620).

Pasaules kausa izcīņā "Open" klasē piedalās 206 spēlētāji.

Turnīrs notiek pēc olimpiskās sistēmas astoņas kārtās. Pusfinālu zaudētāji spēlēs maču par trešo vietu.

Divi labākie šahisti, izņemot pasaules čempionu Karlsenu, kvalificēsies pretendentu turnīram, kas notiks 2022.gadā. Tajā tiks noskaidrots pasaules čempiona pretinieks.

Savukārt visi ceturtdaļfinālisti, kuri citādi nebūs kvalificējušies pretendentu turnīram, kvalificēsies Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) "Grand Prix 2022" sacensībām, kas būs vēl vienu iespēja kvalificēties pretendentu turnīram.

Divas partijas katrā no dueļiem tiks aizvadītas ar klasisko laika kontroli - 90 minūtes katram spēlētājam plus 30 papildu minūtes pēc 40.gājiena, kā arī 30 papildu sekundes par katru gājienu.

Ja mačs pēc divām partijām būs neizšķirts, spēlētāji spēlēs divas ātrā šaha spēles ar laika limitu 25 minūtes plus desmit sekundes par katru gājienu.

Ja rezultāts joprojām būs neizšķirts, spēlētāji spēlēs divas ātrās šaha partijas ar desmit minūšu laika limitu plus desmit sekundēm par katru izdarīto gājienu.

Ja spēlē joprojām būs neizšķirts, spēlētāji izspēlēs vēl divas partijas ar laika kontroli piecas minūtes, kā arī trim papildu sekundēm par katru gājienu.

Ja rezultāts joprojām būs neizšķirts, tiks izspēlēta viena "armagedona" partija. Tajā spēlētājam ar baltajām figūrām ir jāuzvar, bet ar melnajām pietiks fiksēt neizšķirtu. Balto figūru īpašnieka apdomas laiks būs piecas minūtes, bet melno figūru īpašniekam - četras minūtes, kā arī katrs spēlētājs saņems papildu divas sekundes par gājienu, sākot ar 61.gājienu. Pirms mača spēlētāji izlozēs, ar kuras krāsas figūrām spēlēt.

Sacensības Soču tuvumā esošajā Krasnaja Poļanā norisinās no 12.jūlija līdz 6.augustam.

Atpūtas dienas būs 21. un 31.jūlijs.

"Open" turnīra balvu fonds ir 1 892 500 ASV dolāri (1 595 684 eiro), un uzvarētājam pienāksies 110 000 dolāru (92 776 eiro). Pirmās kārtas zaudētāji mājās brauks ar 3750 dolāriem (3162 eiro).

Pasaules kausa izcīņa notiek jau devīto reizi.

Turpat Krasnaja Poļanā norisinās arī pirmais Pasaules kausa turnīrs sievietēm, kurā piedalās 103 spēlētājas. Latvijas šahistu viņu vidū nav.