Aizvadīts tradicionālais jauniešu komandu turnīrs "Šaha lietus"

09.06.2021

5. un 6. jūnijā notika komandu turnīrs jauniešiem "Šaha lietus". Komandu sastāvā bija 4 spēlētāji no 13 līdz 18 gadu vecumam, no kuriem vismaz vienai bija jābūt meitenei, kas izņēmuma gadījumā drīkstēja būt arī jaunāka, informē Rīgas Šaha skola.

Drīkstēja būt arī rezervisti. Visi vienas komandas dalībnieki bija viena trenera sagatavoti. Turnīrā piedalījās 13 komandas un 52 dalībnieki.

Šis pēc kārtas XIV "Šaha lietus" turnīrs bija pirmais, kas notika internetā, tajā dalībnieki izmantoja Zoom tiešsaistes video konferences platformu un godīgas spēles nodrošināšanai dalībnieki tika filmēti un tika veikta datora ekrāna video pārraide ("Share Screen"). Turnīrs tika izspēlēts Tornelo platformā 7 kārtās, laika kontrole: 15 minūtes uz partiju katram dalībniekam + 10 sekundes par gājienu.

Diemžēl, pat iepriekš minētie pasākumi krāpniecības novēršanai nebija pietiekami un viena dalībnieka rezultāti turnīrā tika anulēti, jo pēc rūpīgas pārbaudes tika konstatēta krāpnieciska spēle ar šaha datorprogrammu neatļautu izmantošanu. Minētajam dalībniekam, kura vārds šajā rakstā netiks atklāts, tika piemērota diskvalifikācija uz 6 mēnešiem no šaha turnīriem, sākot ar 07.06.2021. Diskvalifikāciju veica Latvijas Šaha federācija, kuru pilnā mērā atbalsta Rīgas Šaha skola.

Turnīra rezultāti

Turnīra partijas pgn formātā

Turnīra nolikums

Cīņa par pirmo vietu komandām izvērtās ļoti sīva, pirmās 4 komandas katru no katras šķīra tikai puspunkts. Pirmo vietu ar 18,5 punktiem burtiski finiša spurtā izrāva komanda "Kaissa", kuras sastāvā spēlēja Jevgenijs Springis, Kirills Bogdanovičs, Emīls Tabors un Polina Kučina, trenere Diāna Matisone. Otro vietu ar 18 punktiem ieguva komanda "Stiprie", kurā spēlēja Emīls Jānis Mieriņš, Kristaps Reinis Strods, Ramona Golsta un Agnesa Ter-Avetisjana, treneris Aivars Stašāns. Trešo vietu ar 17,5 punktiem ieguva komanda "Vertikāle", kurā spēlēja Tatjanas Voronovas trenētie audzēkņi Grigorijs Morozļi, Jevgenijs Filipovs, Artjoms Vissarionovs, Arina Petrovska un Jekaterīna Hlopkova.


Individuāli labākie pie galdiņiem:

1. galdiņš
1. Jevgenijs Springis (6,5 no 7), "Kaissa"
2. Kristaps Zass (4,5 no 6), "AlphaZero"
3. Emīls Jānis Mieriņš (4,5 no 7), "Stiprie"

2. galdiņš
1. Reinis Paikens (5,5 no 7), "Šaha haizivis"
2. Arsenijs Savičevs (4,5 no 6), "Vortex"
3. Kristaps Reinis Strods (4,5 no 7), "Stiprie"

3. galdiņš
1. Einārs Ļahs (6 no 7), "ThinkB4UMove"
2. Artjoms Vissarionovs (5,5 no 7), "Vertikāle"
3. Ance Reiha (5 no 6) , "Kuldīga"

Meiteņu galdiņš
1. Melānija Luīze Jansone (6 no 6) "AlphaZero"
2. Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (6 no 7), "Stiprie"
3. Marija Kuzņecova (5 no 7) , "ThinkB4UMove"