Fēliksa Circeņa piemiņas turnīrs pulcē piecu valstu šahistus

31.05.2021

Nedēļas nogalē aizvadīts nu jau ceturtais Fēliksa Circeņa piemiņas turnīrs, kas otro reizi aizritēja interneta vidē Interneta platformā lichess.org. Pateicoties šim risinājumam, tajā piedalījās 37 dalībnieki no piecām pasaules valstīm – Baltkrievijas, Latvijas, Krievijas, Spānijas un Vācijas.

Apdomas laiks bija 5 minūtes plus 3 sekundes par katru izdarītu gājienu, un šoreiz, atšķirībā no pagājušā gada, turnīrs notika pēc Šveices sistēmas.

Diemžēl arī šogad neiztika bez platformas Lichess.org algoritma spēles godīguma izvērtēšanai, un divi dalībnieki tika diskvalificēti jau pēc turnīra. Mūsu lielmeistars Normunds Miezis, protestēdams pret, iespējams, negodīgu pretinieka spēli, izstājās jau pēc pirmās kārtas. Līdz ar to atšķiras tabulas, kas atrodas Lichess.org platformā un portālā chess-results.com. Tas protams rada neērtības gan organizatoriem , gan sacensību dalībniekiem, jo mainās ieņemtās vietas jau pēc turnīra. Šajā rakstā es izmantošu rezultātus, kas atspoguļoti chess-results.com.

Par uzvarētāju pirmo reizi kļuva Baltkrievijas pārstāvis lielmeistars Kirils Stupaks, kurš ieguva 7,5 punktus no 9 iespējamajiem. Otro un trešo vietu dalīja Krievijas lielmeistars Artūrs Gabrieljans un bijušais rīdzinieks, tagad Vācijas pārstāvis Daniels Fridmans, kuri ieguva pa 7 punktiem. Pēc papildus rādītājiem labāks bija Krievijas pārstāvis. Ceturto un piekto vietu dalīja Spānijas lielmeistars, pirmo trīs turnīru uzvarētājs Aleksejs Širovs un Krievijas starptautiskais meistars Vasilijs Korčmars. Labāki papildrādītāji bija Aleksejam Širovam, un viņam ceturtā vieta. Pa 6 punktiem ieguva 7 dalībnieki: Krievijas starptautiskā meistare Viktorija Tarasova, Konstantīns Gudovskis, Matīss Mustaps, Arsēnijs Savičevs, Jānis Grasis, Jānis Emīls Mieriņš un Anatolijs Aļipovs. Viktorija Tarasova bija labākā dāmām, Konstantīns Gudakovskis – sestais kopvērtējumā, Matīss Mustaps – labākais Latvijas šahists, Jānis Grasis labākais S-50 grupā, Arsēnijs Savičevs – labākais U-14 grupā,  Jānis Emīls Mieriņš – U-16 grupā.

Labākais veterāns S-65 kategorijā – Jevgēņijs Svešņikovs, labākā Latvijas šahiste Stefānija Dombrovska. Paredzētas arī citas pārsteiguma balvas: jaunākajam un vecākajam dalībniekam, labākajiem Ādažu vidusskolas skolniekiem un citas. Turnīra kopīgais balvu fonds ir 1000 eiro; naudas balvas tiks pārskaitītas, bet mantas balvas tās īpašnieki pamazām saņems tiekoties klātienē.
Jācer, ka 2022.gada maija nogalē turnīrs atkal notiks dzīvajā tiekoties pie šaha galdiņiem Ādažu vidusskolas telpās!

Turnīra direktors, FIDE meistars J.Grasis