Jaunajiem šahistiem iespēja piedalīties "International ChessKid / FIDE challenge"

04.05.2021

19.jūnijā interneta platformā "ChessKid" norisināsies ievērojams Chess.com un FIDE sadarbības turnīrs bērniem "International ChessKid / FIDE challenge", kurā tiek aicināti piedalīties arī dalībnieki no Latvijas.

"ChessKid" ir meitas uzņēmums pasaules lielākajam šaha portālam Chess.com, kas ir veltīts tieši bērnu apmācībai.

Janvārī norisinājās pirmais turnīrs, kurā piedalījās 1900 bērni no 86 pasaules valstīm. Varbūt kāds pat sekoja līdzi – turnīru tiešraidē komentēja Dana Reizniece-Ozola.

Acīmredzami iedvesmojošies no panākumiem, "ChessKid" organizatori tagad plāno otro turnīru 19.jūnijā, kurā paredzēts  sasniegt 2500 dalībniekus no 100 pasaules valstīm, tādējādi kļūstot par vienu no lielākajiem online turnīriem bērniem.

"International ChessKid / FIDE challenge" tehniskās detaļas:

– Sacensības norisināsies divās kategorijās ChessKid.com platformā: 2008-2011.gadā dzimušie un pēc 2012.gada. – Lai spēlētu sacensībās, ir jāizveido konts ChessKid.com. Tas ir bezmaksas, turklāt klāt nāk 2 mēnešu Zelta dalībnieka statuss. Ja kāds pēc tam izvēlas turpināt abonementu, tā ir katra brīva izvēle, taču var vienkārši turpināt bezmaksas dalību portālā, līdzīgi kā Chess.com.

– Turnīram būs 7 kārtas ar laika kontroli 10min + 2sec, tā ilgums ir plānots aptuveni 3 stundas.

– Turnīrs ir sadalīts divās laika zonās, lai ikviens dalībnieks no pasaules varētu izvēlēties sev piemērotāko: Eastern Edition (sākums 11.00 pēc Latvijas laika) un Western Edition (sākums 19.00 pēc Latvijas laika). Latvijai der abi laiki – tie ir divi atsevišķi turnīri un teorētiski ir iespējams spēlēt abos. Ja kāds to vēlas darīt, jāreģistrējas ir katram turnīram atsevišķi un tiks piešķirti divi dažādi lietotājvārdi par dalību katrā turnīrā.

– Ikvienam dalībniekam būs iespējams laimēt balvas. Atkarībā no iegūto punktu skaita, tiks saņemtas loterijas biļetes, ar kurām varēs laimēt vietu kādā no online meistarklasēm vai arī ChessKid abonementu, taču tādas saņems arī kategoriju uzvarētāji. Pagājušo reizi viena no galvenajām balvām bija neliela treniņnometne kopā ar Višvanatanu Anandu. ChessKid piedāvā iespēju saņemt meistarklases arī no vietējiem spēcīgākajiem šahistiem – pagājušo reizi meistarklases tika aizvadītas krievu, spāņu, grieķu un pat korejiešu valodās, tādējādi nespiežot bērniem saprast angļu valodu. Acīmredzot doma ir, ja balvu iegūs kāds no Latvijas jaunajiem šahistiem, būs iespējams izvēlēties nodarbības angļu / krievu valodā, vai arī kāds no Latvijas labākajiem šahistiem tās aizvadīs latviešu valodā.

– Ja pieteikšanās tiek veikta līdz 1.jūnijam, dalības maksa vienā turnīrā ir 25 USD, pēc tam ir dārgāk. Ar piešķirto kodu "CKLatvija" bez pēdiņām Latvijas pārstāvjiem tiks piešķirta 5 USD atlaide – tātad 20 USD dalības maksa jeb aptuveni 17 eiro.

Oficiālais paziņojums par turnīru un visas pārējās detaļas apskatāmas šeit.

12.jūnijā "ChessKid" norisināsies divi iesildīšanās turnīri ar 5 kārtām un laika kontroli 5+1, lai izmēģinātu reģistrēšanos turnīram, pieslēgumu un citus tehniskos aspektus.

Arturs Neikšāns