Arī NBS čempionāts pirmo reizi aizvadīts internetā

21.04.2021

16.aprīlī tika aizvadīts Nacionālo Bruņoto spēku atklātais čempionāts, pirmais NBS šaha turnīrs elektroniskajā vidē – platformā Lichess.org. Turnīrs bija neierasts, citādāks. Vairāki dalībnieki Lichess kontu izveidoja tieši uz šo turnīru un tādējādi pirmajās kārtās centās apgūt nianses, šahu spēlējot interneta formātā.

Dalībnieku skaits bija lielāks nekā NBS šaha čempionātos (kopumā 30 cilvēki, kaut arī ne visi nospēlēja līdz galam), taču nepiedalījās NBS spēcīgākais šahists – profesors Jānis Valeinis, kurš arī līdz 2020. gada sākumam vadīja šaha treniņus, ceļot meistarību arī citiem NBS šahistiem.

Turnīra gaitā labākos rezultātus uzrādīja Apvienotā štāba pārstāvji Mārtiņš Ivbulis un Māris Noviks, abiem 8 punkti no maksimāli deviņiem iespējamiem. Labāka koeficienta dēļ 1.vieta Mārtiņam Ivbulim, bet savstarpējā partijā pārāks izrādījās Māris Noviks. Viņš puspunktu zaudēja sakarā ar tehniskām problēmām, pieslēdzoties turnīram novēloti, bet vienīgais neizšķirts tika izcīnīts, Mārim cīnoties ar trešās vietas ieguvēju Jāni Slaidiņu no Militārās policijas (6,5 punkti).

Ceturto līdz sesto vietu ar 6 punktiem dalīja Zemessardzes (ZS) 13.bataljona pārstāvji Reinis Lasmanis un Valērijs Rižihs, kā arī Staņislavs Kapustins no Jūras spēkiem. Astoņi šahisti ar iegūtiem 5 punktiem dalīja 7.–14.vietu.

Jāpiemin arī aizsardzības ministrs Dr. Artis Pabriks, kurš turnīru uzsāka no 5.kārtas, atlikušajās 5 partijās izcīnot 4 uzvaras un ierindojoties 17.pozīcijā. Piedalījās arī divi ārvalstu kolēģi – Kanādas bruņoto spēku pārstāvji, no kuriem veiksmīgākais bija Bens Zuo ar iegūtiem 3,5 punktiem.

Komandu vērtējumā: 1. vieta Militārajai Policijai, 2. vieta Apvienotajam štābam un 3. vieta Zemessardzes 3. Latgales brigādei.

Rezultāti: lichess.org/swiss/JtUqtU0z

Ir vērts padomāt par līdzīgu turnīru rīkošanu nākotnē – šādas atziņas pēc turnīra aizvadīšanas pauduši vairāki dalībnieki.

Mārtiņš Ivbulis