Latvijas čempionāta ceturtdaļfinālā uzvar galvenais favorīts Miķelsons

04.04.2021

Interneta šaha platformā Lichess.org noslēdzies Latvijas vīriešu čempionāta ceturtdaļfināls, kurā piedalījās 41 dalībnieks. Pēc deviņu vakaru ilgām cīņām par uzvarētāju kļuva galvenais reitingfavorīts Miķelis Emīls Miķelsons (1899) – 7 punkti no 9.

No 25.marta līdz 2.aprīlim spēlētāji aizvadīja 9 partijas ar apdomas laiku 40 minūtes plus 15 sekundes par gājienu. Piedalījās labākie no astotdaļfināla un šahisti ar FIDE klasisko reitingu līdz 1900.

Pēc 7 kārtām likās, ka par uzvarētāju kļūs Atis Frīdenšteins-Brīdins (1610), kurš pret tuvākajiem sekotājiem bija iekrājis vesela punkta handikapu. Tomēr pēdējās divās cīņās viņš piedzīvoja zaudējumus un noslēgumā ar 6,5 punktiem ierindojās otrajā vietā. Toties Miķelis Emīls Miķelsons visu turnīru aizvadīja stabili, nezaudēja nevienu partiju, un ar piecām uzvarām un četriem neizšķirtiem vienīgais ieguva 7 punktus.

Trešais ar 6,5 punktiem palika Mārtiņš Ivbulis (1801), bet vietas labāko sešiniekā nodrošināja vēl arī Arsēnijs Savičevs (1689), Anatolijs Aļipovs (1796) un Raimonds Jakubsevičs (1381).

Latvijas čempionāta pusfinālā nolemts iekļaut 14 labākos no šī turnīra plus labāko meiteni – Sofju Vasiļjevu (1311).

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, partijas pieejamas lichess.org/swiss/iexpngVL, bet turnīra biļetens (vietas, partijas, tabulas) lejuplādējams šeit.

Kaut arī partijas vēl tiek vērtētas, pagaidām nav indikāciju, ka kāds no dalībniekiem būtu spēlējis negodīgi. Tas vieš cerības, ka daudzie aicinājumi spēlēt godīgi un nebojāt sev karjeru būs sasnieguši dzirdīgas ausis un tikuši ņemti vērā.

Pagaidām plānots, ka pusfināls notiks maija otrajā pusē. Vai tā būs klātiene vai Lichess.org, būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas valstī.