Arvīds Andrejevs kļūst par pirmo FIDE meistarkandidātu Latvijā

16.01.2021

33 gadus vecais daugavpilietis Arvīds Andrejevs Latvijas šaha vēsturē iegājis kā pirmais spēlētājs, kurš pieņēmis Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) meistarkandidāta titulu (CM; Candidate Master). Tas noticis šīs nedēļas sākumā.

CM titulu var iegūt, sasniedzot klasiskā šaha reitingu 2200, savukārt analoģiskam sieviešu titulam (WCM – Woman Candidate Master) vajag reitingu 2000. FIDE iespēju iegūt šādus titulus piedāvā jau kopš 2002.gada.

Andrejevs, kura reitings šobrīd ir 2204, šo titulu nolēma pieņemt galvenokārt tādēļ, lai varētu spēlēt tajos interneta platformas chess.com turnīros, kuros drīkst piedalīties tikai dalībnieki ir FIDE tituliem – lielmeistari (GM), lielmeistares (WGM), starptautiskie meistari (IM), sieviešu starptautiskās meistares (WIM), FIDE meistari (FM), sieviešu FIDE meistares (WGM), FIDE meistarkandidāti (CM) un FIDE meistarkandidātes (WCM). Vēl viens ieguvums ir piekļuve chess.com premiāliem produktiem, kas spēlētājiem bez tituliem ir par papildus maksu.

Tā kā nav zināms, kad Latvijā varētu atgriezties klātienes šahs, spēlēšana internetā joprojām ir populāra. Līdz ar to Andrejeva pēdās varētu seko vēl vairāki spēlētāji. Ar reitingu virs 2200, bet bez FIDE titula ir, no aktīvajiem spēlētājiem, piemēram Sergejs Terentjevs (2274), Ivars Bērziņš (2239), Igors Smorodinskis (2232), Aleksandrs Jazdanovs (2224), Igors Ivanovs (2213). Dāmām tās ir Madara Orlovska (2063) un Astra Goldmane (2019).