Laura Rogule: Esmu nolēmusi atsākt nodarboties ar šahu regulāri

05.09.2020

Lielmeistare Laura Rogule šogad par Latvijas čempioni šahā kļuva jau desmito reizi. Nākamā robeža ir Mildas Laubertas trīspadsmit tituli. Piedāvājam sarunu kā Rogule pati vērtē aizvadīto turnīru, un kādi ir viņas nākotnes plāni šahā.

Kas motivēja tev pieteikties aizvadītajam čempionātam? Reitingā tomēr esi krietni pārāka par citām un jebkurš zaudēts puspunkts ir arī zaudēt reitings.

Mani motivēja iespēja iegūt 10.titulu, kā arī bija liela vēlme atsākt spēlēt šahu ar garo laika kontroli. Bija arī vēlme gatavoties partijām. Reitinga punkti mani maz satrauca, jo, ja es turpmāk labi spēlēšu, tad tie atnāks atpakaļ.

Kā vērtē savu spēli čempionātā?

Iesākumā jutu, ka neesmu labākajā šaha formā un ka satraukums traucē domāt loģiski, bet ar katru kārtu jutos pārliecinošāk, jo sapratu, ka domāju lielākoties pareizajā virzienā. Sāku arī izbaudīt spēlēšanu. Diemžēl neizdevās mērķis izspēlēt atklātnes ātrāk, bet ņēmu arī vērā, ka nebiju ilgi spēlējusi un atklātņu varianti sanāca diezgan nepazīstami priekš manis. Kopumā partijas nebija izcilas, bet nebija arī ļoti rupju kļūdu.

Kad saprati, ka pirmo vietu tev neviens neatņems?

Pēdējā partijā 9. gājienā, kad pretiniece atklatnē izvēlējās nepareizu plānu, es sapratu, ka viss būs labi. Pēc 20. gājiena piedāvāju neizšķirtu praktiski vinnētā pozīcijā, jo negribēju pat nedaudz riskēt un satraukties tā dēļ. Nolikt figūru vai kaut ko citu nepamanīt var gadīties ikvienam, kā tas arī bija redzams Latvijas vīriešu čempionātā 8.kārtā pie viena no vadošajiem galdiņiem.

Noteikti atceries savu pirmo čempiones titulu. Kādas tad bija sajūtas? Vai tad likās, ka uzvarēsi desmit reizes?

Dīvaini, bet nemaz neatceros pirmā titula iegūšanu, tās sacensības, apbalvošanu. Pārējos gadus diezgan labi atceros. Atceros pat čempionātus pirms tam. Tajā gadā bija problēmas, kas šīs atmiņas būs pilnībā izdzēsušas. Uzvarēt desmit reizes man kļuva par mērķi un likās iespējams tikai pēc kādiem sešiem tituliem.

Kurš tituls visvairāk palicis atmiņā?

Līdz šim tas bija trešais tituls, bet turpmāk domāju, ka tas būs šī gada tituls. Ir ļoti laba sajūta, ka mērķis ir sasniegts. Liekas, ka tālāk čempionātos varēšu spēlēt bez nevajadzīgām domām par rezultātu... Kaut gan tagad jau saka, ka jāpārspēj Mildas Laubertes rekords – 13 uzvaras.

Cik nopietni tu šobrīd esi šahā? Tā tev ir ikdiena, vai nodarbojies, kad sanāk?

Šobrīd ar šahu nodarbojos, kad sanāk, bet drīzumā sanāks daudz biežāk. Meitas ir paaugušās un esmu nolēmusi atsākt nodarboties ar šahu regulāri.

Tev šobrīd ir trīs vīriešu starptautiskā meistara normas. Titulam pietrūkst tikai reitinga. Ir tev kluss sapnis kādreiz sasniegt arī 2400 robežu?

Protams, ka ir, bet es arī apzinos, ka ir ļoti daudz lietas savā spēlē un domāšanā jauzlabo, lai to sasniegtu.

Kā zināms, tev ir šaha ģimene. Visi bērni jau spēlē? Kādas sekmes?

Pati mazākā (Lelde, 3 gadi) vēl nespēlē, bet vecākās māsas (Līva, 5 gadi un Lauma, 9 gadi) spēlē. Laikam lielākais panākums Laumai bija pagājušā gada uzvara Latvijas jauniešu čempionātā U-8 grupā. Šogad viņa palika 3.vietā. Līva savukārt ģimenē mūs visus pārsteidza izpildot 4.sporta klasi.

Turnīros tu daudz spēlē pret vīriešiem? Vai tu jūti kādu atšķirību? Pret ko labprātāk spēlē?

Es vislabprātāk spēlēju ar ļoti stipriem pretiniekiem, jo tad neuztraucos. Protams, ja ir izdevies iegūt uzvarētu pozīciju, tad uztraukums tik un tā atnāk.

Vai tev ir kāds šaha karjeras mērķis? Ambīcijas?

Jā, protams, ka mērķi ir un pat vairāki. Viens no mērķiem ir sasniegt 2400 reitingu. Domāju, ka gandrīz visiem šahistiem ir mērķis vairāk vai mazāk paaugstināt reitingu. Pārējos mērķus nevēlos teikt, jo man liekas, ka tad tie netiks sasniegti.