Meškovs un Miezis uzvar turnīros Insbrukā un Oslo

01.09.2020
Lielmeistars Ņikita Meškovs

Kaut arī "Covid-19" dēļ Eiropā turnīru aktivitāte ir ievērojami mazinājusies, tā šobrīd vairs nav apstājusies pavisam un daudzviet sacensības arī notiek. Un tā sagadījies, ka vienā nedēļas nogalē divi Latvijas šahisti uzvarēja respektablos turnīros Austrijā un Norvēģijā.

Insbrukā (Austrija) notika jau ceturtais starptautiskais šaha festivāls, kura balvu fonds bija 12 000 eiro. Kā īpašs viesis uz to brauc mūsu lielmeistars Ņikita Meškovs (2585), jo tieši viņš 2017.gadā uzvarēja pirmajā festivālā un toreiz izpildīja savu trešo lielmeistara normu.

Šogad festivāla galvenajā turnīrā piedalījās 89 spēlētāji no 15 valstīm, arī četri lielmeistari, un Ņikita Meškovs bija galvenais reitingfavorīts. Sāka viņš ar 1,5 punktu no 3, taču tad sekoja piecas uzvaras pēc kārtas, noslēgumā neizšķirts ar melnajiem pret turnīra otro numuru dāni Jesperu Sondergārdu Tibo (2577), kas rezultātā deva 7 punktus no 9 un nedalītu pirmo vietu.

Arī blicā viņam izdevās izcīnīt galveno balvu. 120 dalībnieku konkurencē 11 kārtās Meškovs ieguva 9,5 punktus, sekotājus apsteidzot par puspunktu.

Kā atzina mūsu lielmeistars, viņš pirmo reizi spēlēja maskā, tādēļ sākums nebija izdevies, bet vēlāk, kad pierada, jau bija vieglāk. Meškovs atzīmēja labo sacensību organizāciju, bet "Covid-19", masku un vizieru dēļ atmosfēra bija nedaudz piezemēta. Interesanti, ka pēc katras kārtas visos festivāla turnīros tika nomainīti galdiņi un figūras. Tos speciāli dezinficēja un atkal nolika spēļu zālē tikai pēc 72 stundām.

Savukārt lielmeistars Normunds Miezis (2483) spēlēja Oslo, turnīrā "Offerspill Nordic Invitational", kur sacentās 37 spēlētāji no 10 valstīm. Viņam izdevās izcīnīt 7 punktus no 9, tikpat cik galvenajam favorītam Jonasam Būlam Bjerrem (Dānija, 2549), un pēc papildrādītājiem ieņemt pirmo vietu. Balvu fonds bija 100 000 kronas, kas ir aptuveni 9584 eiro.

Arī Norvēģijas galvaspilsētā cīņas ritēja, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Normunds Miezis (centrā) ar pārējiem laureātiem. Foto no facebook.com