Limbažos aizritējis devītais šaha festivāls Vidzemes vasara

25.07.2020

Šī nedēļa pierādīja, ka šahs dzīvo Limbažos, kur norisinājās jau devītais starptautiskais šaha festivāls Vidzemes vasara, kas sākās tieši Starptutiskajā šaha dienā. Klātienē pasākums pulcēja jaunus un pieredzējušus spēlētājus no Latvijas un Igaunijas, arī Spāniju pārstāvošo lielmeistaru Alekseju Širovu, bet attālināti – šahistus no vēl 14 valstīm.

Dalībnieku vidū bija arī 17 ar sacensību norises vietu saistītu spēlētāju – gan pieaugušie, gan Limbažu Galvenās bibliotēkas šaha pulciņa audzēkņi, gan tādi, kuriem šeit radi vai cita piesaiste. Arī šajā festivālā, kas šoreiz ilga četras dienas, tā organizators Ivars Babris vairāk akcentēja tieši bērnu, jauniešu un ģimeņu šahu un rūpējās, lai papildus tam interesenti varētu iesaistīties arī citās nodarbēs.

Ņemot vērā Covid-19 izplatības dēļ noteiktos ierobežojumus, bija limitēts sacensību dalībnieku skaits. I. Babris atklāj, ka nācies daudziem gribētājiem atteikt, par ko bijuši arī neapmierinātie. Bet drošība ir galvenajā vietā.

Starptautisko sacensību atklāšanā Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers, sakot paldies organizatoriem un dalībniekiem, vēlēja visiem izdošanos un lai šahs dzīvo Limbažos. Vidzemes vasaras dibinātājs, šaha lielmeistars A. Širovs pauda prieku, ka festivāls tomēr notiek, un vēlēja visiem neaizmirstamas šaha spēles.

Šogad vairāki interesanti jaunumi

Festivāla rīkotājs I. Babris sadarbībā ar Vidzemes vasaras dibinātāju lielmeistaru A. Širovu spēlētājiem bija sarūpējuši vairākus interesantus jaunumus. Sacensības sākās ar lielmeistara vadīto simultānspēli. Viņš vienlaikus spēlēja ar divdesmit šahistiem, tai skaitā vietējiem šahistiem. Limbažnieku vidū bija gan pieci jaunie spēlētāji, Limbažu Galvenās bibliotēkas šaha pulciņa dalībnieki Rihards Babris, Māris Kristaps Strazdiņš, Elza Puķīte, Marta Groma un Undīne Skreitule, gan pieaugušie šīs spēles entuziasti – Vidzemes vasaras pirmais organizators Jānis Plitnieks, Viesturs Štrāls, D. Zemmers un Edijs Jansons.

Simultānspēle ilga dažas stundas. Bija interesanti vērot, kā lielmeistars dodas no galdiņa pie galdiņa un veic gājienus. Pie dažiem pretiniekiem viņš ātri pabīdīja pa figūriņai, bet pie dažiem augstā līmeņa spēlētājam nācās arī uzkavēties ilgāk un palauzīt galvu par nākamo gājienu. Kaut visi centās, lielmeistaru uzvarēt nevienam šoreiz neizdevās. Vēlāk A. Širovs atzina, ka vistuvāk neizšķirtam saspēlē ar viņu bija Limbažu novada domes priekšsēdētājs D. Zemmers. Sarunbiedrs atzinīgi novērtēja jauno censoņu – Rīgas šaha skolas audzēkņu Marijas Kuzņecovas un Melānijas Luīzes Jansones (viņas ģimene vasaras pavada Skultē) – spēli. Jautāts, kā spēlē ar viņu savas spējas parādīja Limbažu jaunie šahisti, lielmeistars sacīja, ka viņiem vēl daudz jātrenējas, un secināja: – Domāju, viņiem viss vēl priekšā. Par uzaicinājumu spēlēt seansā ar A. Širovu, savu ilggadējo sadarbības partneri, pagodināts bija J. Plitnieks. – Bērniem tas bija ļoti labs pasākums! Aleksejs ar visiem spēlēja ļoti korekti un nosvērti, – vērtēja limbažnieks. Simultānspēles laikā veiktie gājieni tiek pierakstīti un, partijai noslēdzoties, seansa vadītājs šo protokolu paraksta. J. Plitnieks to sacījās saglabāt kā īpašu.

Nākamajā dienā A. Širovs organizēja šaha ātrspēles turnīru tiešsaistē platformā Lichess.org. Viņš pats kopā ar festivāla tiesnešiem Albertu Cimiņu, Aivaru Laizānu un jauno spēlētāju M. Kuzņecovu šo turnīru aizvadīja festivāla norises vietā – Limbažu novada pašvaldības administratīvajā ēkā. Citi dalībnieki pieslēdzās no savām mītnes vietām. Kopumā tajā sacentās 67 šahisti, tai skaitā 13 lielmeistari, arī bijušais limbažnieks Viesturs Meijers. Jāteic, ka tik daudz augsta līmeņa šahistu Vidzemes vasarā vienlaikus vēl nebija spēlējuši. Dalībnieku ģeogrāfija ļoti plaša – turnīrā bija pārstāvēta ne vien Latvija, tai skaitā Limbaži, bet tuvākas un tālākas valstis, piemēram, Argentīna, Brazīlija, Meksika, ASV, arī mūsu kaimiņi – Igaunija, Lietuva, Baltkrievija un Ukraina. Pēc turnīrā aizvadītām 14 kārtām uzvarēja pats tā rīkotājs A. Širovs, aiz sevis atstājot Baltkrievijas lielmeistaru Alekseju Aleksandrovu un starptautisko meistaru Oļegu Vastruhinu no Krievijas. Vislabāk nospēlējusī dāma bija Vācijas lielmeistare Marta Mična. No limbažniekiem tiešsaistes sacīkstēs vislabāk vedās Ivo Saksim, kurš ieguva 28. vietu.

Jaunums Vidzemes vasaras norisē bija arī zviedru šaha turnīrs. Ideju par tāda rīkošanu Limbažu pārstāvji aizguva no igauņu kolēģiem. – Tas ir jautri un rada lielāku azartu spēlēt. Lai arī pierasts to darīt atslodzei, tā tomēr ir nopietna spēle, jo veicina komandas sadarbību, attīsta kombinēšanas spējas un ļoti trenē uzbrukumu, – skaidro jauno limbažnieku trenere Nellija Maklakova. Viņa ar savu pārinieku, Rīgas šaha skolas audzēkni Artūru Vidrusku izcīnīja 2. vietu. Šajā Turnīrā uzvarēja Rīgas šaha skolas audzēkņi Miķelis Vingris un Kristaps Zass. Trešie bija Andres Karba un Lagle Lehesa no Igaunijas. Kopumā šajā turnīrā astoņas kārtas izspēlēja 20 komandu.

Sacensības stiprina draudzību un sadarbību

Pirmdienas  vakarā Limbažos ieradās arī vietējo jauno šahistu draugi no Tartu Igaunijā. Starp citu, daži Limbažu Galvenās bibliotēkas šaha pulciņa dalībnieki atsaucās viņu uzaicinājumam un jūnijā piedalījās šaha nometnē Tartu. – Ja līdz tam mūsu jaunie spēlētāji ar igauņiem bija ieturēti, tad pēc šīs nometnes varēja redzēt, ka viņi ir tiešām sadraudzējušies, iepazinuši cits citu un labprāt turas bariņā, – secināja I. Babris.

Ātrā šaha turnīrā otrdien startēja 37 jaunie spēlētāji – gan vietējie limbažnieki, gan dalībnieki no Rīgas, Cēsīm, Olaines, Baldones, arī Daugavpils un, protams, Tartu. Absolūtā uzvarētāja tajā bija Naomi Maklakova (viņu sveica arī kā labāk nospēlējušo meiteni), aiz sevis atstājot Jegoru Andrušēvicu no Daugavpils un Ēriku Johannesu Lehesu no Tartu.  

Trešdien šaha ātrspēle pulcēja 52 spēlētājus – jaunajiem šahistiem pievienojās arī pieaugušie. Uzvaras laurus plūca lielmeistars A. Širovs, otrais bija pļavinietis Uldis Melderis, bet trešais – limbažnieks Juris Saksis. Vecuma grupā U-13 zēnu konkurencē visrezultatīvāk nospēlēja Miķelis Vingris, ber meieteņu vidū – M. Kuzņecova, kura pirms šī turnīra tika sveikta vārdadienā.  Starp šahistiem S-50 grupā kā uzvarētāju apbalvoja valcēnieti Māri Koopu, bet S-65 grupā – valmierieti Antonu Senkānu. Labāk nospēlējošās dāmas balvu saņēma Renāte Vidruska, bet igauņu spēlētāju vidū labāko rezultātu parādīja kaimiņvalsts šaha treneris A. Karba. Kā labāk nospēlējušo limbažnieku sumināja pašu rīkotāju I. Babri. Vēlākā sarunā viņš pauda gandarījumu, ka šajās sacensībās varēja apbalvot mūspuses spēlētāju sadarbības partnerus, jo limbažnieki nereti dodas sacensties uz Pļaviņām, Valmieru un Valku.

Komandu turnīrā klasiskajā šahā Limbažu jaunie spēlētāji un viņu trenere Nellija sacentās ar Tartu pārstāvjiem un viņu treneri A. Karbu. Katra komanda izcīnīja 5,5 punktus un partiju noslēdza ar neizšķirtu. Uzvarētāju kauss tika pasniegts viesiem – igauņu komandai. Noslēgumā abu valstu spēlētāji Limbažu pagasta viesu nama Noriņi spēļu laukumā mērojās spēkiem futbolā. Rezultātā uzvarēja draudzība. Sadarbību ar Tartu kolēģiem limbažnieki turpinās. Viņi arī nākamvasar uzaicināti piedalīties nometnē un dažādās sacensībās kaimiņvalstī, bet igauņi gaidīti Vidzemes vasarā.
– Festivāls aizritēja ar plus zīmi. Esmu apmierināts, – sacīja Vidzemes vasaras organizators I. Babris.

Atbalstu starptautisko sacensību norisē un balvu fonda sagādē sniedza Limbažu novada pašvaldība, Olimpiskais centrs Limbaži, Limbažu Valsts ģimnāzija, viesu nams Noriņi, apartamenti Lemisele un kafejnīca Viesis, tāpat šahists un bitenieks Andris Ručs.

Līgas Liepiņas
teksts un foto