Vīlandes klasikā labākais Neikšāns, Saulkrastu rapidā – Širovs

12.07.2020
Arturs Neikšāns otro reizi kļuva par Ilmāra Rauda memoriāla uzvarētāju.

Svētdien Igaunijas pilsētā Vīlandē noslēdzās Ilmāra Rauda piemiņas turnīrs, kurā par uzvarētāju kļuva mūsu lielmeistars Arturs Neikšāns, savukārt Saulkrastu čempionātā pārliecinoši labākais bija Aleksejs Širovs no Spānijas.

Ilmāra Rauda memoriāls ir tradīcijām bagāts turnīrs, kas notiek jau kopš 1966.gada. Tajā piedalījušies un uzvarējuši daudzi pazīstami šahisti, kā piemēram, Gata Kamskis, Jans Elvests, Aleksejs Širovs u.c. Pirmās vietas ieņēmuši arī mūsējie – Juzefs Petkēvičs, Normunds Miezis, Arturs Neikšāns. Daudzi no iepriekšējo gadu čempioniem piedalījās arī šī gada sacensībās.

Igaunijas pirmais deviņu kārtu klasiskais turnīrs pēc "Covid-19" ierobežojumu atcelšanas pulcēja 66 dalībniekus no piecām valstīm, no kuriem seši bija lielmeistari, bet septiņi – starptautiskie meistari. Balvu fonds bija 4500 eiro, no kuriem uzvarētājam pienācās 1200.

Iegūstot 7,5 punktus no 9, pirmo vietu pārliecinoši ieguva Neikšāns (2557), atkārtojot 2015.gada panākumu. Mūsu lielmeistars, kuram bija otrais starta reitinngs, turnīru sāka piecām uzvarām pēc kārtas, arī pār galveno reitingfavorītu Ņikitu Meškovu (2582). Pēc septītās kārtas Neikšāna pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem sasniedza jau punktu. Uzdevums pēdējās divās partijās bija noturēt iegūto līderpozīciju, kas ar diviem neizšķirtiem arī izdevās.

Otro vietu ar 7 ieguva IM Tomass Laurušas (Lietuva, 2511), bet pa 6,5 punktiem izcīnīja mājinieks GM Kaido Kulaotss (2524) un Meškovs. Mūsu lielmeistaram šoreiz ceturtā vieta. Sestais ar 6 punktiem palika Normunds Miezis (2489).

Toties blicā (45 dalībnieki) Meškovam izdevās kāpt uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena – 11,5 punkti no 13.

Kā veicies pārējiem Latvijas dalībniekiem, apskatāms chess-results.com: klasika, blics.

Sestdien Saulkrastos aizvadīts pilsētas čempionāts, kas notiek jau kopš 2007.gada. To, ka šahisti noilgojušies pēc klātienes spēlēšanas, apliecina rekordlielais dalībnieku skaits – 92.

Spēlētājiem nācās aizvadīts 8 kārtas ar apdomas laiku 10 minūtes partijai plus 4 sekundes par gājienu. Pārliecinoši uzvarēja favorīts Aleksejs Širovs (2629), kurš, izlaidis pirmo kārtu, uzvarēja visās savās partijās – kopā 7,5 punkti. Puspunkts mazāk Arsenam Bataševam (2128), bet 6,5 punkti Konstantīna Gudovska (2064) kontā. Labākā no dāmām bija Nellija Maklakova (1783) – 6 punkti.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.