Interesanti par šahu Andra Grīnberga grāmatā

10.06.2020

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā Andra Grīnberga jauno grāmatu "Katru dienu ar piesitienu", kura ir ļoti daudzpusīga un aizraujoša un kurā viena no nodaļām veltīta šaha tēmai.

Mūsdienās šahistus vairs nelutina žurnālisti un rakstnieki, vienkārši vairs nav tādu, kas ar seno prāta spēli aizrautos paši un reizē interesanti rakstītu par šahistiem un šaha notikumiem. Patīkams izņēmums ir Andris Grīnbergs, kurš ir bijis Preses nama A grupas šaha turnīra uzvarētājs, politiķu un žurnālistu turnīra uzvarētājs, dzīvē bieži ticies ar lielmeistariem Mihailu Tālu, Aivaru Ģipsli, Anatoliju Karpovu, Alekseju Širovu, Edvīnu Ķeņģi un daudziem citiem. Draudzības saites  gadiem ilgi vieno ar lielmeistaru, treneri un šaha teorētiķi Zigurdu Lanku.

Grāmatā šaha nodaļas sākumā autors licis savu domugraudu:
Šaha spēle tuvina briedumu,
šaha spēle attālina vecumu.

Labu priekšstatu dod jau šaha stāstu intriģējošie nosaukumi: "Kaislības", "Tāls uzdod jautājumus", "Kā gadsimta mačā pasaka palīdzēja", "Ņūtona ābols lielmeistarei uz galvas", "Ēzeļausis un Kasparova vecāsmātes zirgs", "Izmirstošs dinozauars vai saule debesīs".  Tā vai citādi grāmatas lappusēs parādās arī citi vārdi: Garijs Kasparovs, Dana Reizniece-Ozola, Ilze Bērziņa, Laura Rogule, Guntis Jankovskis, Jānis Mileika, Alberts Cimiņš, Valdis Kalnozols...

Grāmata nopērkama internetā (veikals LA.LV), Jāņa Rozes, Valters un Rapa un citos grāmatu veikalos.